Прокуратурата в босненската столица Сараево е повдигнала обвинения срещу 14

...
Прокуратурата в босненската столица Сараево е повдигнала обвинения срещу 14
Коментари Харесай

Обвиниха 14 босненски мюсюлмани за военни престъпления срещу сърби

Прокуратурата в босненската столица Сараево е повдигнала обвинявания против 14 босненски мюсюлмани , които са били офицери и бойци по време на войната в Босна през 1990-те години, за убийства, изтезания и гонене на босненски сръбски цивилни към град Конич, оповестява " Ройтерс ".

Десетима от упрекнатите мъже към този момент са в ареста, прецизираха от прокуратурата в Сараево.

" Четиринадесетте ответници са упрекнати във военни закононарушения , в това число убийството на няколко десетки сръбски цивилни , мъже и дами на друга възраст, изтезания, грабежи и гонене на съвсем цялото сръбско население в региона на Конич ", прецизират от локалната прокуратура.

Босненските сърби, босненските мюсюлмани и хърватите направиха военни закононарушения по време на спора в Босна в интервала сред 1992 и 1995 година, макар че болшинството от наказаните от локални и интернационалните съдилища за военни закононарушения бяха сърби .

Войната стартира през 1992 година, когато силите на босненските сърби, в отговор на гласуването за самостоятелност на хърватските мюсюлмани от ръководената от Сърбия федеративна Югославия, нападнаха градове и по-малки обитаеми места, целейки основаването на етнически чиста сръбска страна .

Босненските мюсюлмани сплотиха сили с хърватите в райони, в които те са били болшинство, като да вземем за пример Конич, от които са преследвали сръбски поданици , само че по-късно започнаха да се бият между тях.

Повече от 100 хиляди бяха убити и към 2 млн. души бяха прогонени от техните домове по време на войната.

Също по този начин през днешния ден от босненската прокуратура са повдигнали обвинявания против четирима босненски сръбски армейски офицери за хипотетичен геноцид против мюсюлмани , които са бягали от източния град Сребреница, откакто падна в сръбски ръце през юли 1995 година

 Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и закононарушения против човечеството Обновена
Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и закононарушения против човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за закононарушенията в някогашна Югославия

Сръбските сили, командвани от ген. Ратко Младич, избиха повече от 8 хиляди мюсюлмански мъже и момчета от Сребреница , най-ужасното безчовечие в Европа от Втората международна война насам. Младич беше наказан на пожизнен затвор от Трибунала на Организация на обединените нации в Хага за военните закононарушения в някогашна Югославия през предишния месец.

Четиримата някогашни сръбски офицери от източния град Власеница са упрекнати в прекъсване на ескорт, пренасящ мюсюлмани, бягащи от Сребреница, разделяйки мъжете от дамите и ограбвайки ги.

" Жените бяха изнасилвани, до момента в който повече от 20 мъже са били арестувани в близко учебно заведение, където... са били държани в безчовечен условия ... и на 13-14 юли 1995 година бяха екзекутирани в село Мърсичи ", се акцентира в изказването на босненската прокуратура.

По-рано този месец тя упрекна други четирима босненски сръбски офицери от Власеница, в това число сегашния кмет на града, за убийства, изтезания и гонене на съвсем цялото босненско мюсюлманско население на града.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР