Прокуратурата уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали

...
Прокуратурата уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали
Коментари Харесай

Европейската прокуратура ще проверява договорите на МЗ за апарати и лекарства |

Прокуратурата уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от Министерство на здравеопазването материали за подписани контракти за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарствени артикули са предадени по подготвеност на Европейската прокуратура, оповестиха от държавното обвиняване.

Здравното министерство сезира прокуратурата за контракти за доставка на апарати за белодробна вентилация по план, финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, контракти за доставка на респиратори, персонални защитни средства и лекарствени артикули, както и сключването на контракти за доставка на персонални защитни средства и дезинфектанти за извършените на 4 април 2021 година парламентарни избори и систематизиране на доставките.

Министерство на здравеопазването подаде сигнала поради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.

В края на юни зам.-министърът на опазването на здравето, че инспекцията е посочила, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били общоприетите практики за координиране, а подписването на контракт, издаването на фактура и заплащания са се случвали в границите на един ден.

" Общото сред тези процедури приказва за извънредно непрозрачно ръководство в министерството в този интервал. Не са изпълнени обикновени процедури и нормативни актове за активността на Министерство на здравеопазването ", разясни тогава Димитър Петров.

И добави, че всичко е написано от един зам.-министър, без никакво координиране – Жени Начева. Договорите с Китай не съдържат неустойки. В тях е имало период за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори да вземем за пример са пристигнали чак през септември. Харчени са били в допълнение средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР