Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да

...
Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да
Коментари Харесай

АИКБ: ТЕЦ Марица-Изток 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

" Прокуратурата би трябвало да откри дали има закононарушение, след което да дефинира причинителя. Имайки поради лимитираното предложение и произвеждане на електрическа сила, виновни лица най-вероятно ще са управлението на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2, управлението на БЕХ и министерството на енергетиката ". Това съобщи изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов във връзка внезапното повишаване на тока.

Припомняме, през вчерашния ден от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настояха основният прокурор Сотир Цацаров да ревизира пазара на електрическа сила и по-конкретно - незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа енергия на платформата " Ден напред ".

Според работодателите обстоятелствата дават обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение от общ темперамент.

Иванов упорства, ако бъде открито осъществено закононарушение, да се повдигне обвиняване против възможните причинители.

Директорът на АИКБ изясни, че подаденият сигнал е ориентиран главно към незадоволителното предложение на електрическа енергия. Сигналът е против държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2, защото на 3 юли тя не работи с цялостния си потенциал, а с една трета от конфигурираната мощ и до една втора от разполагаемата в съответния ден мощ, разясни той.

По негови думи индустриалците се притесняват от недобро ръководство на държавната централа.

Иванов уточни, че следва да бъдат подадени сигнали и към Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР.

Той посочи, че лимитираното предложение е разследване и на централизация в производителите и в търговците на електрическа енергия.

Има търговци, които са изкупили огромна част от базовите мощности на огромните ни централи, разполагат с голям потенциал от електрическа енергия за година напред и надлежно могат да лимитират предлагането на платформата " Ден напред " и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли, изясни шефът на АИКБ.

По тази причина идващият сигнал, който ще бъде подаден, е за централизация при някои от търговците и при някои от производителите.

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите сигнализираха, че цената на електрическата енергия, контрактувана през борсов сегмент " Пазар ден напред " отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 година е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев даже упрекна, че има признаци на проведена незаконна група в енергетиката.

Избухнаха и няколко абсурда към НЕК, най-много с обвиняванията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК подава оставката си в деловодството на " Български Енергиен Холдинг " ЕАД на 19 юни, само че тя не бше призната.

В началото на седмица Петър Илиев пред енергийната комисия в Народното събрание, която изслуша бранша за положението на свободния пазар, съобщи, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова уточни, че към този момент е сезирала КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията да ревизират има ли някакъв проблем на свободния пазар на електрическа енергия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР