Прокуратурата свика пресконференция за медиите, за да се оплаче, че

...
Прокуратурата свика пресконференция за медиите, за да се оплаче, че
Коментари Харесай

Прокуратурата се оплака, че кабинетът иска оставката на Гешев

Прокуратурата свика конференция за медиите, с цел да се оплаче, че държавното управление упорства за оставката на Иван Гешев. Пред публицистите бе изтечена позицията на държавното обвиняване и не бе дадена опция за въпроси.

Стана ясно, че задачата на събитието е да се отхвърлят изказванията на правосъдния министър, че поради недосегаемостта на основния прокурор губиб пари по Плана за възобновяване и резистентност.

Абсурдно е основният прокурор да бъде упрекван, че средствата по Плана за възобновяване за България ще бъдат понижени или забавени. Европейската комисия не е желала промени, засягащи неговата отчетност, те са били препоръчани от служебното държавно управление, съобщи зам.-главният прокурор Красимира Филипова, която прочете позицията на прокуратурата. Тя разгласи още, че не прокуратурата се проваля в опититите си да потвърди незавимостта на правосъдната власт, а държавното управление.

Има опити за обвързване на неуспеха на държавното управление с Плана за възобновяване с основния прокурор и неговите пълномощия, съобщи Филипова. Промени в тази тенденция обаче европейската комисия в никакъв случай не е желала. И като цяло основният прокурор нито е безотчетен, нито е недостижим,твърди още държавното обвиняване.

От екипа на Иван Гешев обаче настояват, че връзка сред парите за възобновяване и промяна, обвързвана с прокуратурата, няма. И че въпросът е бил издигнат не от Европейската комисия, а от служебното държавно управление.

Такива мнения в тази посока могат да се обяснят с желанието да бъде отхвърлен Иван Гешев и да бъде овладяна прокуратурата, сподели още Филипова.

„ Твърденията на централните органи на изпълнителната власт целят да обслужат само и единствено политически ползи и да генерират отрицателно отношение към прокуратурата и основния прокурор. Прокуратурата извършва, и ще продължи да извършва закона подобен, какъвто е, тъй като това е нейно обвързване “, се споделя още в позицията на прокуратурата.

Няма да позволим да бъде употребена като опрощение за несполуките на законодателната и изпълнителната власт. Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на Европейската комисия, на Европейския парламент, на посолствата на дължаните членки на Европейски Съюз, на посолствата на Съединени американски щати и на Обединеното кралство “, сподели още Красимира Филипова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР