Прокуратурата срещна неочаквана съпротива срещу прекратеното неотдавна от нея тихомълком

...
Прокуратурата срещна неочаквана съпротива срещу прекратеното неотдавна от нея тихомълком
Коментари Харесай

Жертви на Възродителния процес обжалват прекратеното дело срещу виновните за репресиите 1984-1989

Прокуратурата срещна непредвидена опозиция против прекратеното наскоро от нея тихомълком следствие против отговорните лица от върхушката на Българска комунистическа партия за така наречен Възродителен развой против българските жители от турски генезис в интервала 1984-1989 година, научи.

Гражданската организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите, която съставлява арестуваните без съд и присъда мъже от турското малцинство в концлагера „ Белене “ в интервала 1984-1987 година и техни наследници, наложително изселени през 1989 година в Турция е обжалвала постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София за преустановяване на делото.

Както desebg.com заяви през месец март тази година умря последният обвинен по делото – някогашният комунистически министър-председател (1986-1989) Георги Атанасов и на това съображение държавното обвиняване в края на месец май е прекратило следствието.

То е формирано през далечната 1991 година, само че за миналите 31 години от този момент прокуратурата по този начин и не съумя да разпита към 450 жертви на „ възродителния развой “, въдворени в концлагера „ Белене “ в интервала 1984-1987 година, множеството от които по-късно са наложително изселени в Турция.

Насилствената промяната на над 800 000 български жители от турски генезис в Народна република България е едно от последните закононарушения на тоталитарния комунистически режим отпред с генералния секретар на Българска комунистическа партия Тодор Живков.

След краха на тоталитарната система той, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия бяха привлечени като обвинени по делото за „ възродителния развой “.

Вместо да си свърши работата прокуратурата в продължени на повече от 30 години комфортно изчака обвинените да умрат един по един, с цел да постави най-после кръст на делото.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР