Прокуратурата смята, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли

...
Прокуратурата смята, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли
Коментари Харесай

Арести на сепаратистки лидери, Испания върви надолу

Прокуратурата счита, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли значима роля в планирането и подготовката на референдума за самостоятелност в Каталуния на 1 октомври, разгласен за противозаконен от испанското правораздаване.

Вчера Санчес и Куишарт се явиха за повторно пред специфичния съд за каузи, свързани с националната сигурност. Те са упрекнати в противодържавна активност, тъй като на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на чиновници на националната полиция да обискират офиси на каталунското държавно управление в Барселона, показва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съобщението за арестите бе посрещнато нощес по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, с автомобилни клаксони и пронизителен звук, съобщи Асошиейтед прес.

Организациите, ръководени от двамата арестувани - "Национално каталунско заседание " и "Омниум културал " - насочиха апел към хората в Каталуния да спрат работа през днешния ден по обед, с цел да стачкуват против арестите.

За довечера са планувани и митинги пред представителствата на националното държавно управление в градовете на Каталуния.

Каталунският министър председател Карлес Пучдемон съобщи, че арестуването на двамата водачи на организации за самостоятелност на Каталуния, е "много неприятна вест ".

"Те се пробват да хвърлят в пандиза хрумвания, само че това ускорява устрема към независимост ", написа в Туитър Пучдемон.

"Държавата си играе на провокации, само че хората не им се поддават ", сподели представителят на локалното държавно управление Жорди Турул.

Председателката на каталунския районен парламент Карме Форкадел настоя Санчес и Куишарт да се върнат вкъщи и назова безпричинно задържането на мирни водачи.

Същевременно испанското държавно управление намали прогнозата за напредък на брутния вътрешен артикул през 2018 година от 2,6 на 2,3 % поради рецесията в Каталуния.
В документ, изпратен в Брюксел, държавното управление в Мадрид показва, че бюджетният проект за следващата година планува леко закъснение на вътрешното търсене поради отрицателното влияние на несигурността, обвързвана със сегашната политическа обстановка в Каталуния.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР