Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 180 000 лв.

...
Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 180 000 лв.
Коментари Харесай

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв. по т.н. "захарно дело"

Прокуратурата ще би трябвало да заплати обезщетение от 180 000 лева на сина на предприемача Гриша Ганчев - Данаил, по така наречен захарно дело, по което татко и наследник бяха оправдани дефинитивно преди 2 година Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския апелативен съд, заяви " Лекс ".
 
Разследването стартира напролет на 2012 година, когато синът на Ганчев и още няколко души бяха задържани. След това делото замря. Обвиненията бяха за проведена незаконна група, ръководена от Гриша Ганчев, в която са взели участие осем души. Групата е правила данъчни закононарушения за над 700 000 лева посредством продажба без фактури на захар, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики, твърдеше прокуратурата. Продажбите били осъществени посредством компаниите " Симекс " ЕООД, " Никдоналд Комерс " АД и " Лозев " ЕООД.
 
Обвинителен акт обаче беше импортиран едвам откакто обвинените желаеха делото да бъде прекъснато или да влезе в съда, а по-късно Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Миналата година Данаил Ганчев заведе иск против прокуратурата за 120 000 лева в Софийския градски съд. Поиска към тях да се прибавят и още 59 000 лева за юристи за 10-те години, през които делото се точи.
 
В желае Данаил Ганчев написа, че през май 2012 година е бил задържан и е останал близо три месеца в ареста, макар че не е имал желание да се укрива и не е имало никакви данни да е направил закононарушение. В ареста изискванията били ужасни, изключително при рекордно високите температури тогава. Здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична рецесия, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, макар че бил в тежко здравословно положение.
 
Синът на Гриша Ганчев твърди, че делото е уязвило положителното му име и достолепие. Описва и достиженията си в образоването, получено в Швейцария и Лондон. Съдът преценя, че това в действителност е по този начин и даже счита, че справедливото обезщетение е 200 00 лева, само че Данаил Ганчев е изискал по-малко.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР