Прокуратурата се заема с фалшивия болничен лист, издаден в Бяла

...
Прокуратурата се заема с фалшивия болничен лист, издаден в Бяла
Коментари Харесай

Прокуратурата се заема с фалшивия болничен лист, издаден в Бяла Слатина

Прокуратурата се заема с подправения болничен лист, публикуван в Бяла Слатина. Разпоредена е цялостна инспекция на лекарската комисия, дала болничен на жена, до момента в който е в чужбина. След края ѝ ще стане ясно дали по случая ще има следствие.

Бяла Слатина

След сигнал по телефона в Национален осигурителен институт и инспекция на полицията стана ясно,че лекарска комисия в Бяла Слатина е траяла болничен на жена, която по това време към този момент била отвън България.
Д-р Марин Макенов - шеф на неврологично поделение МБАЛ- Бяла Слатина: По телефона в действителност се разбрахме да пристигна някой да ѝ продължим отпуската. Просто дадох една записка на секретарката тука да ѝ оформят болничния. Знам, че е нарушаване.
И през днешния ден от Националния застрахователен институт не пожелаха да разясняват случая. Не дадоха отговор на запитването ни какъв брой сигнала за злоупотреби с болнични са ревизирали и какъв брой от тях са предадени на прокуратурата. Според статистиката на института към края на предходната година, издадените болнични са с към 20% повече по отношение на 2014 година. За същия интервал разноските са се нараснали с 54 на 100. Тридневните болнични, които се заплащат от бизнеса са нарастнали с 47%.
Добри Иванов - изпълнителен шеф на АИКБ: Големи са злоупотребите в региона на издадени болнични без съществуването на медицински аргументи. Загубите за работодателите са в размер на 20 до 40 милиона годишно. За Национален осигурителен институт са в първи повече.
Бизнесът изиска промени, само че в проектобюджета за 2020 година разпоредбите за погашение на болничните остават същите. От сдружението на фамилните лекари желаеха по-строг надзор и наказания за хората, които не съблюдават режима, постановен в болничния лист.
Д-р Георги Миндов - общопрактикуващ доктор: Ако му е назначен домашно-стаен режим на този адрес, този човек би трябвало да участва, с изключение, когато примерното е пристигнал при доктор. Институцията, която отпуска парите би трябвало да ги управлява тези неща. И лекарите надлежно би трябвало да бъдат следени, тъй като виждаме,че има случаи на неприятни практики.
Според бизнеса Националният застрахователен институт няма потенциал да прави подобен вид надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР