Прокуратурата разследва злоупотреба със средства по студентската програма „Еразъм+“ след

...
Прокуратурата разследва злоупотреба със средства по студентската програма „Еразъм+“ след
Коментари Харесай

След разкритията за „Еразъм+“: Проверка във всички университ...

Прокуратурата проверява корист със средства по студентската стратегия „ Еразъм+ “ след сигнал от Пловдивския университет. Става въпрос за лъжлива скица, която работи отдавна. В доста от случаите студенти са станали неволни съучастници, изявявайки предпочитание да станат част от програмата и да заминат на образование и процедура в някоя от страните в Европейски Съюз.

Екипът на " Марица " се обърна с въпроси към Центъра за развиване на човешките запаси, който в качеството си на национална организация дава отговор за разпределянето на средства по програмата " Еразъм+ " сред всички български висши образователни заведения.

От там настояват, че " съществуването на сходни нарушавания лишава младежите от кариерни благоприятни условия, които могат да трансформират в позитивна посока живота им ".



Ето и отговорите на изпратените от медията ни въпроси:

- Получавани ли са сигнали за нарушавания на контракт за подвижност по Програма „ Еразъм+ “ от Пловдив? Как се действа при приемане на сходен сигнал?

- ЦРЧР не е сезирана от способените органи досега. Националната организация се самосезира след медийната обява. Впоследствие, в подаден от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ доклад по плана, е налична къса констатация за открити нарушавания и подхванати ограничения за възобновяване на средства, както и административни такива.

По този мотив сме назначили изключителна инспекция в университета, която е в ход. След приключването на тази инспекция ще бъдат огласени резултатите от нея за известяван на обществеността. Призоваваме всеки, който разполага с информация по този или други сходни случаи, да се свърже с нас на адрес. Готови сме да окажем и ще окажем цялостна поддръжка на следствието, с цел да се обясни обективната истина.

- Каква е процедурата по разпределяне на средства към участниците - студенти, преподаватели и административен личен състав?

- ЦРЧР отпуска средства към притежаващите Еразъм харта български университети, на база на заложеното в техните кандидатури и на осъществените в предишен интервал подвижности. Всеки университет самичък осъществя избора на участниците в подвижност, по авансово посочени от него условия. Преди осъществяване на студентска подвижност или подвижност на личния състав (преподавателски и административен), изпращащата, посрещащата организация и студентите (персоналът) подписват тристранно Споразумение за образование (Learning Agreement) / Споразумение за подвижност (Mobility Agreement), където се уточняват всички елементи, свързани с интервала на подвижност. На базата на това съглашение се отпускат средствата.

- Каква е междинната дълготрайност на студентските подвижности - за образование и за процедура? Каква е междинната финансова помощ?

- Съгласно разпоредбите на Програма „ Еразъм+ “ за интервала 2014-2020, продължителността на студентската подвижност за образование може да е от 3 до 12 месеца, а студентската подвижност за процедура – от 2 до 12 месеца.

За новия програмен интервал 2021-2027 продължителността на студентската подвижност за образование или за процедура може да варира от 2 до 12 месеца, като докторантите може да се възползват и от краткосрочна подвижност от 5 до 30 дни.

Финансирането на студентските подвижности се дефинира на база действителния интервал на подвижността и ставката за страната, където тази подвижност е извършена. Съгласно разпоредбите на Програма „ Еразъм+ “, ставките за съответните страни са разграничени в няколко групи, според от стандарта за живот. Самото систематизиране на страните по групи е посочено в Ръководствата по Програмата за съответната селекционна година, които са оповестени на уеб страницата на Европейската комисия - https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/erasmusplus-programme-guide

Финансирането, което получава всеки участник в подвижност, е самостоятелно и се пресмята на база дневна/месечна ставка, умножена по броя дни на действителния интервал на подвижността, и варира според от продължителността на подвижността и ставката за приемащата страна.

- Как се прави надзор върху разходването на средствата, върху отчетността?

- ЦРЧР работи по Годишен проект за осъществяване на мониторинг по качественото осъществяване на дейностите, заложени в плановите оферти. В допълнение на това, се изготвя действен проект за осъществяване на инспекции на планове и бенефициенти. Целта на инспекциите е да се наблюдава както качественото осъществяване на дейностите, по този начин и целесъобразното разходване на получените по Програмата средства. Проектите, попадащи в оперативния проект, се избират на инцидентен принцип, посредством профилиран програмен продукт, възложен за задачата от Европейска комисия. Освен гореспоменатите инспекции и мониторинг, се правят и изключителни такива по подадени сигнали или тъжби. Правилата за отчитане са налични на Интернет страницата на ЦРЧР, бранш Висше обучение, КД 1, Проектна документи - Анекс III - Финансови и договорни правила.

- Допускате ли сходна процедура с нарушавания да е необятно публикувана в университети в страната?

- В режим на разговор сме с останалите университети. Ще им окажем безусловна експертна, методическа и логистична помощ за образуване на засилени механизми за надзор и следене на подвижностите. В същото време, всеки от тях следва да бъде подготвен да бъде тестван когато и да е. Разполагаме с поддръжката на МОН по тематиката и сме в разговор и съгласуваност.

ЦРЧР реализира връзка с всички Еразъм координатори в страната, с цел да бъдат разисквани ограничения за предварителна защита по отношение на вероятни нередности. Подготвяме и съответни механизми за още по-добра осведоменост в университетите за опциите по студентските подвижности за образование и за процедура. ЦРЧР е в подготвеност да реагира на всяка потребна информация като опция да предотвратим възможни нередности.

Съществуването на сходни нарушавания лишава младежите от кариерни благоприятни условия, които могат да трансформират в позитивна посока живота им. С помощта и на медии като Вашата, можем да осветяваме и пресичаме вероятните нередности. Готови сме да си партнираме за това с всички медии и да си сътрудничим с всички заинтригувани страни.

Свързани вести ПУ ревизира за Еразъмгейт, Кьовеши разследва
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР