Прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция с цистерни с

...
Прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция с цистерни с
Коментари Харесай

Разследват причините за дерайлирането на влаковата композиция с цистерни с бензин в Русенско

Прокуратурата проверява случая с дерайлиралата влакова комбинация с цистерни с бензин в Русенско. Това заяви окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Сигнал за случая е подаден към 1.05 часа тази нощ. Между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни с гориво от товарен трен на товарния транспортьор " Българска железопътна компания ". Взрив и пожар няма. Пострадали също. Районът е отцепен.

Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ са на място. Разрушен е повече от два километра стоманен път. Композицията се състои от 28 вагона, от които 26 цистерни са цялостни с бензин. Тя се е движила по направление гара Русе разпределителна - Белозем.

Георгиев, който бе на мястото на случая, изясни, че занапред ще се откриват аргументите за произшествието.



" В прокуратурата има одобрен проект за работа при крупни повреди и произшествия. На място са следователи от Окръжната прокуратура в Русе. За случая е известен основният прокурор и заместник-главният прокурор, като с тяхно подпомагане чакаме най-хубавите експерти по сходни катастрофи да дойдат на място и да ни оказват помощ при осъществяването на огледа. Част от тях са взели участие при следствието на жп случая на гарата в Хитрино ", изясни Георгиев.

По време на следствието следва да се откри има ли нарушени правила за сигурност при придвижването на жп състава и дали това има връзка с случая.

Георгиев заяви, че тримата машинисти, които са управлявали композицията, не са използвали алкохол. Те се намират разполагаем на следователите и ще се работи с тях в най-скоро време.

Композицията е била с два локомотива - един първоначално и различен в края. Два от вагоните - в предната и в задната част, са били празни, като превантивна мярка за сигурност.



Георгиев изясни, че няма заплаха, защото има дребен разлив на гориво.

" Информацията е, че от един от преливниците при обръщането на цистерната има дребен разлив на гориво, който не е основал заплаха за околната среда. След предпазните ограничения считаме, че няма заплаха от екологична или различен тип злополука ", сподели окръжният прокурор.

Той изясни, че няма заплаха за обитаемоте места в региона. Най-близкото е град Ветово, което се намира на към пет километра от произшествието.

Георгиев разяснява, че евентуална заплаха е съществувала поради типа на превозеното гориво и неговото количество.

" Според нас има фактическа и правна трудност за определяне на аргументите за произшествието и определяне на отговорните ", съобщи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР