Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването на

...
Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването на
Коментари Харесай

Рашков: Прокуратурата съзнателно забавя разследването за "Хемус"

Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на следствието на източване на пари, предопределени за строителството на автомагистрала " Хемус ", тъй като то ще докара до виновни фактори, управлявали страната до април тази година. Това мнение изрази пред БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е поканен да остане и в идващия постоянен кабинет.

По-рано през днешния ден споделиха, че ръководителят на Главната дирекция за битка с проведената престъпност е оказвал напън на наблюдаващите прокурори да одобряват предложение за договорка от първия арестуван в следствието - Борислав Колев. Той е упрекнат, че е изтеглил 53 млн. лева в брой от сметки, обслужващи строителството на автомагистралата. Предложението на юриста му било Колев да избегне наказателна отговорност, в случай че даде показания. Според прокуратурата обаче такива сделки са противозаконни.

" Има сведения за лице, което е било в контакт с Колев, подписвало е документи в банката, то е видяло голямо количество пачки от по 100 лв.. За услугата това лице и получило джип като премия. Установено е лицето ", даде детайлности от следствието Рашков. Според него откритата конюнктура се неглижира от прокуратурата като се акцентира на напред във времето епизод от професионалните разногласия сред проверяващите и прокуратурата. министърът изрази неразбиране по какъв начин в хода на диалога, разказан от прокуратурата, двама представители на НСБОП, проверяващи закононарушението, са оказвали напън върху тримата присъстващи прокурори - " т.е. двама работещи и трима надзираващи ".

Това кара Рашков да подозира, че прокуратурата е умишлено неактивна, тъй като по-нататъшното следствие ще докара " до виновни фактори в ръководството на страната до април тази година ". " Прокуратурата защищава някогашните ръководещи от наказателна отговорност в доста случаи ", добави Рашков.

Той заяви, че Министерство на вътрешните работи работи по следствие е на други сходни случаи и в частност ремонтите на язовирите, за които са " отделени големи пари от бюджета и до настоящия миг не се знае в чии джобове са попаднали ". По думите му и в този случай е прилагана скица за източване, сходна на инхаус поръчките. Рашков сподели, че има и други посоки, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безконтролно и заключи: " В нашата страна доста се краде ". Част от парите са отивали и зад граница, а Държавната организация Национална сигурност не е разследвала данните от банките за теглени огромни суми. " Ползван е механизъм за заграбване на огромни финансови запаси без какъвто и да е надзор, тъй като контролните органи са били подчинени на тези, които са движели сходни механизми ", заключи министърът..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР