Прокуратурата публикува разговори записани със СРС-та между командващия ВВС ген.

...
Прокуратурата публикува разговори записани със СРС-та между командващия ВВС ген.
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по искането на Гешев

Прокуратурата разгласява диалози записани със СРС-та сред командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков и мъж, за който се допуска, че е президентът Румен Радев. Това стана часове след апела на президента към основния прокурор Иван Гешев да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията. По-рано денем Иван Гешев заяви, че има формирано досъдебно произвеждане, обвързвано с президента. Също по-рано денем Румен Радев разяснява, че не е направил нищо неправилно и не знае за какъв съответен случай става въпрос. Конституционният съд образува дело по настояването на Гешев.

Обвинител номер едно не разкри елементи за досъдебното произвеждане, обвързвано с президента, което го е предиздвикало да потърси позицията на конституционните съдии.
Иван Гешев - основен прокурор: Единственото, което мога да кажа е, че ми е изпратено досъдебно произвеждане от наблюдаващите прокурори, които са видяли в това досъдебно произвеждане данни, които пораждат неясноти в наредбата на чл.103 от Конституцията и са изпратили това досъдебно произвеждане с оглед моите пълномощия да сезирам Конституционен съд. Наистина има такива учредения и документално съм ги изложил в настояването до Конституционен съд.
Президентът съобщи, че не е разговарял с Иван Гешев по тематиката и че на ход е Конституционният съд.
Румен Радев - президент: Нямам концепция за съответен случай, тъй като аз съм уверен, че не съм правил нищо неправилно. От основния прокурор несъмнено, чакам усърдие и в действителната битка с корупцията, там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните публични поръчки, а в последно време в действителност огромни планове и без публични поръчки. Неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закона и публичния интерес, а не ръководещите, не избрани предприемачи и така нататък
Държавният глава уточни и какви са претекстовете му да желае конституционни промени.
Румен Радев - президент: Моят претекст не е ориентиран против прокуратурата, моят претекст постоянно е бил за повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт. Оставям на вас да прецените за какво тъкмо в този миг основният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на президента.
Президентът сподели още, че ще следи хода на делото, формирано от Конституционния съд и чака съдиите да се управляват от правилата, заложени при основаването на Конституцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР