Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5

...
Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5
Коментари Харесай

Общинар от Атака влиза в затвора за 5 години заради лихварство

Прокуратурата реализира необичаен триумф и вкара в пандиза за 5 години някогашния общински консултант в Силистра от " Атака " Живко Димов поради лихварство.
Той бе задържан през април 2011 година, до момента в който към момента беше член на локалния парламент.
Живко Димов, прочут в Силистра като Жабата, е наказан на три инстанции, тъй като в интервала 1998 – 2009 година е развивал противозаконна лихварска активност, а като поръчителство е карал хората да ипотекират недвижими парцели, издавал е записи на заповеди и е приемал движимости като залог. Властите са съумели да потвърдят доходи от 106 496 лева от тази противозаконна активност, които Димов ще би трябвало да заплати назад на страната. Отделно той дължи и санкция от 5000 лева
Адвокатите на наказания бяха поискали от Върховен касационен съд да анулира присъдата или да я понижи, базирайки се на голям брой смекчаващи виновността условия. Върховните съдии обаче отхвърлят, тъй като присъдата от 5 години затвор е минималното наказване за това закононарушение.
" Няма съображение (за понижаване на присъдата) без значение от изтъкнатите в жалбата на бранителя доводи за фамилно състояние и за това, че деецът бил аграрни производител, трудово зает в " Нерон " ЕООД и Общинския съвет на Силистра. Обратното, точно поради цитираните качества на дееца, предвид на които той би трябвало да е ослепителен образец за гражданско схващане за фамилията си и за своите съграждани, при отмерения най-малък размер на наказването " отнемане от независимост " всякакво по-нататъшно понижаване би било демонстрация на безпричинно състрадание ", се споделя в присъдата на Върховен касационен съд.
Според Върховен касационен съд подсъдимият не е имал никакво съмнение да злоупотребява с неналичието на правна просветеност на потърпевшите лица, когато те са били притиснати от тежки житейски неволи и не са имали опция да бъдат задоволително енергични и да се посъветват професионално, с цел да се опълчват на незаконното му държание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР