Прокуратурата отказа да предостави на Българския хелзинкски комитет (БХК) три

...
Прокуратурата отказа да предостави на Българския хелзинкски комитет (БХК) три
Коментари Харесай

БХК отново в сблъсък с прокуратурата - заради промените в НПК

Прокуратурата отхвърли да даде на Българския хелзинкски комитет (БХК) три мнения и един разбор, направени от външни на прокуратурата специалисти, на които се основава на държавното обвиняване за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), оповестяват от БХК.
Според юрист Адела Качаунова, директорка на програмата за правна отбрана на БХК, на процедура основният прокурор Иван Гешев към този момент законодателства, откакто на 6 ноември Министерският съвет разпореди точно на прокуратурата да изготви експертно предложение за изменение на Наказателно-процесуален кодекс в отговор на рекомендациите от към върховенството на закона у нас.
 Няма нищо по-лесно от това да назначиш авансово определен човек в държавната администрация Няма нищо по-лесно от това да назначиш авансово определен човек в държавната администрация
Как става назначението на авансово определен човек в държавната администрация? Представете си, че сте кмет, регионален шеф, изпъл...
През юни основният прокурор анонсира наблюдението си, че Наказателно-процесуален кодекс има потребност да се промени и сътвори работна група, която да изготви отчет за минусите в процесуалния закон. Докладът е бил прегледан от Експертния съвет към основния прокурор и вследствие на това са и трите направени мнения по него, които стоят в основата на предлагането, импортирано в Народното събрание през октомври. В работната група вземат участие прокурори от Върховна касационна прокуратура, Военноапелативната и Апелативна прокуратура – София. БХК изиска да му бъде възложен и отчетът на работната група, само че и това беше отказано.
Становищата са направени от доктор Ивайло Цонков, някогашния основен прокурор проф. Никола Филчев и проф. д. ю. н. Георги Митов, а Щерю Ножаров е изготвил сравнителноправен разбор. Тези четири документа, както и отчетът на работната група, са представени неведнъж в предлагането, като те са употребявани да се потвърдят тезите на прокуратурата за съответни промени в наказателния развой. Поради това БХК ги изиска от основния прокурор по реда на ЗДОИ.
ЗДОИ дефинира като социална всяка информация, обвързвана с публичния живот в Република България и даваща опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността на задължените по закона субекти. Според прокуратурата обаче желаните документи нямат подобен темперамент. В отхвърли на институцията е посочено, че сравнителоправният разбор не е прокурорски акт, надлежно от него не може да се съди за работата на прокуратурата, а изисканият отчет е служебна информация, която не може да бъде разкрита.
" Така целият развой по работата за изменение на Наказателно-процесуален кодекс остава прикрит за обществеността. Главният прокурор е решил, че Наказателно-процесуален кодекс следва да бъде омекотен и прокурорите да проверяват и надлежно упрекват при занижени условия, основал е работна група от прокурори, всички подчинени на него, упълномощил е на негови доближени съветници да изготвят мнения, които стоят напълно в основата на по този начин направеното и импортирано предложение в Народното събрание ", разяснява юрист Качаунова.
 На първо четене: Само прокурори влизат в Европрокуратурата На първо четене: Само прокурори влизат в Европрокуратурата
Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще бъде способният орган, който ще прави подбора на претендентите за европейски...
Сериозната безконтролност на основния прокурор е реалност, регистриран от не една интернационалните институции. Такава рецензия идва от Европейската комисия, от Комитета на министрите към Съвета на Европа, от Европейския съд по правата на индивида и от Венецианската комисия. В документи на всички тези институции по един или различен метод е застъпена тезата за мощна потребност да се вкара механизъм за надзор и отчетност, припомня БХК.
Припомняме, че през юли в два случая основния прокурор за отхвърли му да даде информация по реда на ЗДОИ. Няколко месеца по-късно при всички случаи, в които БХК е изискал информация по реда на ЗДОИ от прокуратурата, е получил отвод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР