Прокуратурата няма да образува разследване във връзка с данните, изнесени

...
Прокуратурата няма да образува разследване във връзка с данните, изнесени
Коментари Харесай

Цацаров: Няма данни за престъпление в доклада на турските служби за "Булгартабак"

Прокуратурата няма да образува следствие по отношение на данните, изнесени в отчета на турските служби, съгласно които " продуктите, идващи от българската компания " Булгартабак ", са се трансформирали в източник на контрабанда в Турция ".

Това съобщи на въпрос на " Дневник " основният прокурор Сотир Цацаров, който взе присъединяване в съвещание на краткотрайната комисия за договорката за ЧЕЗ. По думите му " няма данни за закононарушение " и след инспекция наблюдаващият прокурор по случая, е отказал да образува досъдебно произвеждане.

За отчета, който е от лятото на 2017 година и който е бил изпратен до Интерпол, заяви през ноември месец " Капитал дейли ". Той попадна публично в прокуратурата едвам в края на предходната година.

" Турската страна ни уведомява, че във връзка с този отчет и установените дейности на контрабанда на цигари, тези дейности на контрабанда на цигари, касаят цигари със съответни марки, без в тях да се твърди, че производител на тези марки е " Булгартабак " или те са резултат на незаконно произвеждане ", съобщи основният прокурор. По думите му най-важното в отговора от турските служби, е че в Турция няма следствия, формирани по отношение на отчета.

" По инспекцията правена по тематиката " Булгартабак " са изискани данни от всички български ведомства, от които може да е налице съответстваща информация по случая - Гранична полиция, Агенция " Митници " и прочие. Едновременно с това, центърът на всичко това, бе отчет, който бе показан и изпратен на вниманието на основния прокурор от министъра на вътрешните работи и който отчет бе основан от турски служби, които са част от турското министерство на вътрешните работи. Чрез ДАНС в границите на инспекцията, защото това е пътят, по който ние може да добием информация от съответните сътрудници - турските служби - бе изискана информация от наблюдаващия прокурор от СГП по отншение на това какво е естеството на въпросния отчет, кой е основал този отчет, какви са задачите на отчета и най-важното защо е употребен този отчет. Под това имам поради дали той е послужил за основа за съответни следствия в република Турция ", съобщи след съвещанието на комисията Цацаров.

По думите му отговорът получен от " съответното отделение на турското министерство на вътрешните работи " гласи, че отчетът на турските служби

" има изчерпателен темперамент и е предопределен за задачите на предварителна защита на контрабандата " ,

като е бил показан пред " Интерпол ". " Най-важното, което ни уведомява турската страна, е че въз основа на отчета в Репубика Турция не са подхванати каквито и да е производства. Т.е. там няма каквито и да е било дейности по следствие и наказателно гонене ", сподели още основният прокурор.

Именно това е било едно от основанията за наблюдаващия прокурор да постанови отвод. Друго съображение е и постъпилата от българските служби, в това число и Гранична полиция, Агенция " Митници " и ДАНС информация. " Напрактика няма данни за закононарушение ", съобщи още основният прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР