Прокуратурата не е разследвала изнесените в поредица от публикации на

...
Прокуратурата не е разследвала изнесените в поредица от публикации на
Коментари Харесай

Първата партия на Марешки се разпуска

Прокуратурата не е разследвала изнесените в поредност от изявления на вестника безспорни данни за фалшификации при регистрацията на „ Воля “


Решението на съда се апелира


Софийският градски съд (СГС) реши да разпусне първата партия на Веселин Марешки – Национално придвижване за независимост и народна власт (НДСД). Решението на арбитър Валерия Братоева е от 17 октомври, само че още не е влезнало в действие, тъй като Марешки го апелира. НДСД е наказана и да заплати правосъдните разходи – 80 лева на Софийски градски съд и 35 лева на „ Държавен вестник “.

Решението е на съображение член 40, алинея 1, т. 3 и т. 5 от Закона за политическите партии (ЗЗП): повече от пет години от последната й правосъдна регистрация партията не е взела участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове и не е провеждала плануваните в устава съвещания на висшия й орган повече от два поредни пъти.

До решението се стигна след искова молба на Софийската градска прокуратура, подадена след сигнал на ЦИК по питане на „ Труд “. Разследване на вестника преди парламентарните избори разкри, че Марешки е ръководител на две партии по едно и също време, което е нарушаване на Закон за защита на потребителя.

Създадената в края на 2004 година НДСД е с блокирана активност от 2006 година, когато съдът отхвърля да я пререгистрира с претекст, че устройството й не дава отговор на условията на закона. „ Представеният правилник не дава съображение на съда да одобри, че е организационен акт на партия със съществени политически упоритости “, написа в претекстовете си арбитър Димана Йосифова. Въпреки това прокуратурата близо 10 години не внася иск за разпускането на НДСД, а Марешки от самото начало продължава постоянно да подава в Сметната палата годишни финансови доклади на партията, заради което тя не е заличена служебно.

Както „ Труд “ писа, още до момента в който решението на съда от 2006 година се апелира от юристите на днешния зам.-председател на Народното събрание, негови доближени и членове на семейство му основават през 2007 година втората му партия „ Либерален алианс “, която беше прекръстена на „ Воля “. Марешки я оглавява публично през 2012 година

Поредица от изявления на вестника след информация във всички налични истински документи във фирмените каузи на двете партии в съда, сподели, че и втората партия най-вероятно е записана нелегално. „ Труд “ откри в саморъчно попълнените и подписани заявления за самостоятелно участие 44 учредители на „ Либерален алианс “ („ Воля “), които преди този момент били са учредители и на НДСД, което е жестоко нарушаване на Закон за защита на потребителя. Сред тях са майката на Марешки Веска, сестра му Нина, татко му Найден, брачната половинка му Светлана, както и актуалният ръководител на парламентарната група на „ Воля “ Гергана Стефанова и депутатите Пламен Христов и Теменуга Върбанова – и тримата преди този момент съществени мениджъри на фармацевтичния му бизнес.

Още над 40 заявления са попълнени със подозрително сходни почерци и други очевидни фалшификации. Тези обстоятелства слагат въпроса дали „ Либерален алианс “ е записана с нужните по закон най-малко 500 изрядни учредители, в случай, че импортираните в съда заявления са общо 581. Това от своя страна слага под подозрение законността на наличието на „ Воля “ в 44 Народно заседание.

След сигнал на Румен Петков


Прокуратурата е прекратила кореспонденция за документно закононарушение


Отговор на Софийската градска прокуратура (СГП) на питане на „ Труд “ сподели, че изнесените от вестника безспорни данни за фалшификации при регистрацията на „ Либерален алианс “ („ Воля “) не са разследвани от държавното обвиняване. Зададохме въпроса какво е открила СГП при инспекцията на партията, за която заяви пред кореспондент на „ Труд “ представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова при започване на април. Говорителят на столичната прокуратура Зорница Таскова отговори, че има една кореспонденция, която е прекъсната.
 admin-ajax
Въпросната кореспонденция e по сигнал на Румен Петков от партия АБВ и се отнася до декларацията, с която Марешки е дал единодушието си да стане ръководител на „ Либерален алианс “ („ Воля “), макар че в този миг и ръководител и на НДСД. В сигнала се показва, че това съставлява документно закононарушение.

„ След осъществена инспекция е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане. Причина за това се явява обективната несъставомерност на действието по смисъла на член 313 ал.1 от Наказателен кодекс “, изясни прокурор Таскова. „ Документът, предмет на инспекцията – декларация за единодушие за осъществяване на функционалностите на ръководител, попада отвън приложеното поле на цитираната норма от Наказателния кодекс “, изясни тя.

„ Развилата се пред съда процедура, в хода на която е подаден документът, проучен по актуалната кореспонденция, не е обвързвана с регистрацията на политически индивид, а с регистриране на промени на избрани условия. Като ред това е уредено в член 17, т.4 и т.5 от Закона за политическите партии. При нея съдът е длъжен да ревизира само съществуването и допустимостта на декларираното за регистриране събитие и не се изисква обявление на данни, наложително заложени при регистрацията на политическа партия “, гласи тълкуването на проблема на СГП.

В отговор „ Труд “ изпрати писмо до градската прокуратура, в което още един път изреди откритите в поредност от изявления обстоятелства и прикани държавното обвиняване да извърши задълбочена сравнителна инспекция на всички документи във фирмените каузи на двете партии, с всички нужни за задачата експертизи, която да откри законна ли e регистрацията на „ Либерален алианс “ („ Воля “).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР