Прокуратурата не е подала нова информация по разследването за къщата

...
Прокуратурата не е подала нова информация по разследването за къщата
Коментари Харесай

Прокуратурата уверила Европарламента, че няма новини за "Барселонагейт"

Прокуратурата не е подала нова информация по следствието за къщата в Барселона, заяви евродепутатът Елена Йончева (Група на ПЕС, БСП) в сряда.

Йончева, която е единственият български член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент сподели, че групата е поискала нова информация от българските институции преди месец. " През април 2023 година мониторинговата група зададе въпроси по отношение на напредъка по основни следствия за корупция, правосъдната промяна, както и " Барселонагейт " към българските управляващи - Министерството на правораздаването и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация по отношение на следствието по " Барселонагейт ", се споделя в известие от офиса на евродепутата, преди идващото слушане в групата за ситуацията в България в четвъртък в Брюксел.

Затова групата ще изиска още веднъж информация за хода на следствието, откакто прокуратурата в България стартира разпити. " В постъпилите информации от 2020 година до момента тя (прокуратурата) непроменяемо твърди, че работата й по проблема продължава, а членовете на мониторинговата група упорстват да знаят настоящото развиване на случая ", оповестяват от офиса на Йончева.

Групата за наблюдаване, която е част от парламентарната Комисия за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, стартира да следи обстановката със спазването на върховенството на правото и демократичните правила в България през 2020 година

На съвещанието на групата в четвъртък се чака Елена Йончева да запознае евродепутатите с последните събития, свързани с върховенството на закона в България, оповестяват от офиса на евродепутата.

Мониторинговата група осъди опита за нападение против основния прокурор Иван Гешев на 1 май. Тогава тя излезе със специфична позиция, в която декларира, че " е шокирана да научи за бомбената офанзива против основния прокурор ", както и че счита, " че това нахлуване против лицето и прокуратурата е въпрос, който директно визира върховенството на закона ".

" Институциите в една демократична страна би трябвало да могат да действат без заплашване ", се споделя още в позицията на евродепутатите.

 От Европарламента за офанзивата против Гешев: Надяваме се България да одобри помощ от Европол От Европарламента за офанзивата против Гешев: Надяваме се България да одобри помощ от Европол

Председателят на групата евродепутатът от Нидерландия София Ин `T Велт, съобщи пред " Дневник ", че членовете й се надяват България да одобри препоръчаната от Европол помощ в следствието на офанзивата против Гешев. Така и не стана ясно дали това се е случило.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР