Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически

...
Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически
Коментари Харесай

Иван Гешев пред антикорупционната комисия в НС: Прокуратурата няма да участва в политически борби

Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и битки, сподели пред комисията за битка с корупцията към Народното събрание основният прокурор Иван Гешев. Той бе поканен за чуване във връзка изнесена информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен надзор Томаш Здеховски от Европейската национална партия. Става дума за данни от експертиза на публикуваните фотоси и видео, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

" По тематиката, която ви интересува, трябват съответни въпроси. Има юридически несъгласия, погрешни изказвания в това, което през вчерашния ден получихме в прокуратурата ", сподели Гешев. Той напомни, че по случая има няколко прессъобщения на институцията. Тази информация в прессъобщенията не се разграничава от тази в медиите в последните два дни, уточни още основният прокурор.

Гешев цитира и текстове от Основния закон, съгласно които той може да бъде поканен на съвещание на правната комисия и в пленарната зала по работата на прокуратурата, а не по съответни каузи.

Веднага след изявлението на Гешев стартира спор за работата на комисията. Александър Несторов от Движение за права и свободи изрази мнение, че тази тематика не може да е предмет за чуване на основния прокурор и уточни, че депутатите от партията няма да вземат участие в чуването. След това той напусна съвещанието.

Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че това съвещание е свикано в прорез с правилника. Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че съвещанието е нелегитимно поради липса на кворум. Така тя влезе в спор с ръководителя на комисията Михал Камбарев по отношение на това какъв брой депутати е належащо да участват, с цел да има кворум.

След като Камбарев й отговори, че има кворум, Александрова предложи за чуване " и записите на Лена и Кирчо, тъй като обществото се вълнува от тези записи дали са същински “, съобщи тя.

Тома Биков я поддържа и сподели, че би трябвало да се обясни дали тези записи са същински.

Заседанието продължава.
https://www.facebook.com/Press.PRB/videos/1232557500839601
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР