Прокуратурата направи важно съобщение след срещата на главния прокурор и

...
Прокуратурата направи важно съобщение след срещата на главния прокурор и
Коментари Харесай

Прокуратурата “погва” списък с лица, посочени от премиера и Лена Бориславова

Прокуратурата направи значимо известие след срещата на основния прокурор и премиера.

Във връзка с извършената на 04.02.2022 година работна среща сред основния прокурор Иван Гешев и министър-председателя господин Кирил Петков, в която е взела участие и госпожа Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на премиера, прокуратурата дава спомагателна информация: 

В рамките на диалога основният прокурор подчертава върху потребността от градивен разговор сред правосъдната и изпълнителната власт и възстановяване на взаимоотношението сред правоприлагащите институции в границите на техните законови пълномощия. Иван Гешев посочи, че в полза на българските жители е държавните органи, чието пълномощие е противодействието против престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при прецизно съблюдаване на Конституцията и законите на страната, оповестиха от държавното обвиняване.

По време на срещата министър-председателят е показал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност. От своя страна основният прокурор е разяснил, че според Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил убеденост, че Прокуратура на Република България прецизно извършва и ще продължи да извършва законовите си пълномощия, без значение от статута на проверяваните лица.

Съгласно наредбата на Наказателно-процесуален кодекс жителите и длъжностните лица имат обвързване, когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, неотложно да уведомят орган на досъдебното произвеждане и да подхващат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението. В тази връзка основният прокурор Иван Гешев е сезирал заместител на основния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „ Досъдебен “ и „ Специализиран “, по отношение на предоставената от  министър-председателя информация за предприемането на незабавни дейности според нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в цялост на предоставената информация господин Кирил Петков и госпожа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП за даване на цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания.

Прокуратурата на Република България ще извърши отговорностите си и ще извърши справедлива и всестранна инспекция по отношение на лицата, посочени от министър-председателя господин Кирил Петков и госпожа Лена Бориславова. 

eurocom.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР