Прокуратурата направи публично достояние нова серия от доказателства по делото

...
Прокуратурата направи публично достояние нова серия от доказателства по делото
Коментари Харесай

Прокуратурата пак използва медиите като съд по делото TAD Group

Прокуратурата направи обществено притежание нова серия от доказателства по делото за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Те бяха показани по време на гледането на мярката за неотклонение на притежателя на TAD Group Иван Тодоров.
Припомняме, че упрекнатият в подбуждане към кибертероризъм беше върнат в ареста, откакто магистратите го дефинираха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и комерсиалният шеф на компанията Георги Янков.
По време на правосъдното съвещание Апелативната профилирана прокуратура показа нови доказателства - протоколи от разпити на очевидци, експертни информации, както и други документи, оповестяват от държавното обвиняване.
" От сървърите на Национална агенция за приходите са източени персоналните данни на над пет милиона български жители, а в публичен уебсайт във файл „ NE SE CHISTIIIIIII “ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е осведомителната сигурност на десетки търговски сдружения и държавни органи ", се споделя още в известието на Спецпрокуратурата.

Според изнесените данни от обвиняването всичко стартира на 22 март, когато потребителят с име " Джон Дол " написа в чата: " Започваме. Ае да думкаме Национална агенция за приходите ". След това ползва адресите " NRA.BG и NAP.BG, като прибавя всички събдомейни ". Другият участник в чата през същата вечер, който прокуратурата показва с буквите И.А. (свидетел), отвръща: " Дай да го създадем тази вечер ". След това в разпита пред прокуратурата И.А. удостоверява достоверността на диалога, само че твърди, че е споделил на Бойков, че ще върви на ортодонт, с цел да се отърве от него и че не е имал желание да прави нищо.
И.А. споделя, че след към три седмици в различен чат на " Телеграм " с над 50 души, някой е пуснал IP адресите на NAP.BG и NRA.BG. Тогава Кристиян е написал: " Ей в този момент ще видите какво ще стане, момчета ". Свидетелят добавя, че когато новината се е появила по медиите, незабавно си е помислил, че Кристиян го е направил.
Същият очевидец споделя и че при други случаи Кристиян го е карал да прави фотоси на открити уязвимости на разнообразни уеб сайтове и по-късно ги е записвал на външен хард диск. Освен това е записвал данните на клиентите на TAD Group, само че без тяхно единодушие. " Лично от него знам, че е правил проби за уязвимости на уеб сайтове без знанието и единодушието на притежателите им. И също е записвал базите им данни на външен хард диск. Освен това се хвалел, че продава бази данни в хакерския конгрес Raid Forums ".
От показаните данни от прокуратурата излиза наяве, че Иван Тодоров и Георги Янков са знаели за въпросния външен хард диск. Според очевидеца Кристиян не е правил всичко това само без да пита. Освен това на 14 април в чат в " Телеграм " Кристиян е написал на Иван Тодоров: " Национална агенция за приходите тая вечер си отпътува ".


Малко по-късно Кристиян е споделил с сътрудниците си, че е продал база данни за 15 000, само че неразбираемо в каква валута. Според очевидеца купувачът бил българин. 
Според различен очевидец на обвиняването, И.П., Кристиян и Иван Тодоров непрекъснато коментирали в офиса, че би трябвало да набират клиенти, като първо тестват уеб страниците им за уязвимости, а по-късно им демонстрират какво са разкрили. 

И.П. твърди и че Кристиян се е хвалил, че имал достъп до системата, която ръководи водните струи за поливане пред Народното събрание, и е споделил пред сътрудници в офиса дали желаят да пуснат обособени струи и да отидат на място и да открият дали работят. 
Припомняме, че от Столична община обявиха, че пред Народното събрание се полива механично - т.е. с водоноска. 

Застрахователно сдружение
Разпити обобщение

Справка телеграм обща 
Тодоров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР