Прокуратурата на Република България, съвместно с органите на МВР и

...
Прокуратурата на Република България, съвместно с органите на МВР и
Коментари Харесай

Голям скандал с купуване на гласове в Пловдив, замесени са важни хора

 Прокуратурата на Република България, взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, започнаха редица дейности по попречване на закононарушения срещу политическите права на жителите по отношение на плануваните и извършените на 04.04.2021 година парламентарни избори.

Към сегашния миг са формирани досъдебни производства за незаконни групи, основани за пазаруване на гласове, които са на друг стадий на следствие.

Значителен по размер доказателства са събрани по следствие, водено под управлението на Софийска градска прокуратура. Установено е, че групата е употребила цялостната палитра от схеми за изборната търговия.

Първоначално следствието по формираното досъдебно е почнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица. Събрани са доказателства за присъединяване в групата и на разположение, ползващо се с имунитет в качеството на претендент за депутат. Съгласно наредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, делото е изпратено в Софийска градска прокуратура, като единствена способена да проверява действията, осъществени от лица с имунитет.

От всички събрани досега доказателства се открива, че незаконната група е била основана и е работила в интервала от 06.02.2021 година до датата на осъществяване на изборите за 45-ото Народно заседание. Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална конструкция. Финансирането й било обезпечавано от лице, пребиваващо на територията на страна отвън Европейски Съюз.

Организатор и началник на групата е притежател и шеф на няколко търговски сдружения, поддържал непрекъсната директна връзка по телефон с водач на политическа партия. Получените инструкции и информация били излъчени от него на други участници. С цел съгласуване на дейностите били проведени голям брой тайни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други обитаеми места.

Сред участниците в незаконната група са претендент за депутат, общински консултант и лице със мощно въздействие в квартали с преобладаващо малцинствено население. Дейността им е била проведена по няколко схеми: определяне на лица на локално равнище, осигуряващи гласоподователи против заплащане; предложение на имотна полза на притежатели на търговски сдружения, за служащите им да гласоподават за избрана партия; обезпечаване на лица, ангажирани против възнаграждение с отклоняване на гласоподаватели до изборните урни.

При осъществените претърсвания и изземвания в населяваните от членовете на групата жилища, както и в употребените от тях коли, са били открити и конфискувани голям брой описи с персонални данни на евентуални гласоподаватели, мобилни телефони и преносими компютри.

Участниците в разкритата незаконна група са привлечени в качеството на обвинени и са с наложени ограничения за неотклонение " задържане под стража “ на две правосъдни инстанции. Един от тях е с избрана от съда мярка за неотклонение " подписка “, която ще бъде протестирана от прокуратурата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР