Прокуратурата на ЕС съобщи, че е разпоредила претърсване в шест

...
Прокуратурата на ЕС съобщи, че е разпоредила претърсване в шест
Коментари Харесай

Прокурорите на Кьовеши проверяват строителите на тунел Железница

Прокуратурата на Европейски Съюз заяви, че е разпоредила претършуване в шест български компании и в частни парцели, свързани със строителството на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Претърсванията целят събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, се показва в известието.

Строителството на тунела се управлява от Агенция " Пътна инфраструктура ", която подписа контракт с консорциум от три компании за реализирането на плана, съфинансиран по оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро), 85 на 100 посредством фондовете на Европейски Съюз, се добавя в известието.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София е почнала инспекция, която е разкрила, че едно от сдруженията от консорциума е обвинено в няколко закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното сдружение е направило за доста малко време няколко фиктивни парични преводи на стойност над 11 милиона лв. (5,6 милиона евро) към верига от " кухи " компании и това е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета (междувпрочем, безусловно идентично звучат обвиняванията за теглени пари в сакове от разплатения задатък за строителство на Автомагистрала " Хемус " против съдията Борислав Колев и други лица, б.р. на Клуб Z).

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило следствие на Прокуратурата на Европейски Съюз по инфраструктурни планове в железопътния бранш, се разяснява в известието. Уточнява се, че днес обиските са били осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " и ДАНС, оповестява Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР