Прокуратурата, МВР и ДАНС, са взели на мушка градоначалника на

...
Прокуратурата, МВР и ДАНС, са взели на мушка градоначалника на
Коментари Харесай

ДАНС, МВР и прокуратурата се заеха с кмета на Приморско заради опасения, че бургаската полиция може да потули корупционната афера

Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, са взели на мушка градоначалника на Приморско Димитър Германов, дясната му ръка – основният проектант Петко Гечев и скандалният бургаски общинар Бенчо Бенчев поради постъпили оперативни сигнали в Националното междуведомствено звено за противопоставяне на изборните закононарушения за търговия с пазаруване на гласове.

 

Сигналът, адресиран до изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, е постъпил при започване на седмицата и е бил възложен за следствие с гриф „ предпочитан “ на сътрудниците на ДАНС и чиновници от Столична дирекция на вътрешните работи поради опасения, че полицията в Бургас може да потули корупционната спекулация.

 

Запознат от Министерство на вътрешните работи удостовери за стартиралите проверяващи дейности против Германов и заместника му Гечев, само че съгласно думите му към този момент нямало задоволително подкрепени с доказателства данни, че в схемата с пазаруване на гласове в Приморско взе участие и маститият зърнен необут и общински консултант от Бургас Бенчо Бенчев, прочул се през лятото на 2018 година като укривател на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, само че отървал се с условна неоправдателна присъда в последвалото правосъдно дело за укриване на търсения от Министерство на вътрешните работи и Интерпол разбойник.

 

Димитър Германов, който кара последните дни от 12-годишното си кметуване в Приморско, беше разжалван от ГЕРБ поради постъпили голям брой сигнали за корупционни дейности, както и поради стартирало следствие на ОЛАФ за корист с пари на европейските данъкоплатци. Прогонен от ГЕРБ, Германов задейства избавителен проект, с цел да резервира ползите си в община Приморско – посредством партията на Бенчо Бенчев „ Граждани за общината “ издигна кандидатурата за кмет на дясната си ръка и основен проектант на Приморско през последните 12 години Петко Гечев. В листата на Гечев влиза и геодезистът на Приморско – инженер Дамян Петков.

 

С една от последните си заповеди като кмет на Приморско Димитър Германов е изпратил на двудневна предизборна отмора в Пампорово в 4-звезден първокласен хотел 200 чиновници на общинското дружество „ Чистота “. Подчинените на Германов от най-ниските етажи на общинската конструкция по непорочност и озеленяване са били натоварени в рейсове и откарани изцяло гратис в хотела, където нощувката е 130 лв.. Официалната дефиниция на лъхащото на опит за пазаруване на гласове събитие е тийм билдинг. Подозрителен е и фактът, че нито един от административните чиновници не е бил изпратен на безвъзмездна двудневна отмора с цялостен интернат на Пампорово.

 

По време на 12-годишното си кметуване Германов нито веднъж до момента не е награждавал с екскурзия метачките, поради което е и разследван за предизборна скица но „ Ценко Чоков “.

 

Бившият кмет на село Галиче (който апропо е в пандиза с неоправдателна присъда) се прочу преди години с това, че подаряваше безвъзмездни уикенд почивки до морето за всеки, който гласоподава за него.

 

 

Запознати с следствието, което се води против Димитър Германов и Петко Гечев за търговия с пазаруване на гласове, разкриват, че по време на тийм билдинга работничките са били оферирани да гласоподават за основния проектант на Приморско Петко Гечев с заричане за по 300 лв. на глас.

 

Засега няма сигурни данни кой обезпечава парите - дали те идват от персоналното благосъстояние на Германов, или покупката на гласове е финансирана от милионера Бенчо Бенчев.

 

Важен подробност от аферата с пазаруване на гласове в Приморско е, че Димитър Германов е апетитен като всекидневен касиер в предизборната акция на някогашния регионален шеф на Бургас Мария Нейкова, която се кандидатира за градоначалник на морския град. Твърди се, че Германов е обезпечил финансирането на предизборната й акция посредством няколко ударни и бързи взаимни схеми за милиони левове.

 

Съмненията, че феодалът на Приморско, който в никакъв случай не е живял в морското градче, въпреки да го ръководи властническо от 12 години, е решен непременно да „ векува “ на кметския стол, избуяха още преди година, когато локалният предприемач и общински консултант Стоян Василев сигнализира за стотици фиктивно новорегистрирани гласоподаватели, които да гласоподават за Германов.

След формалното отдръпване на кмета от изборната борба гласовете се чака да бъдат пренасочени към Петко Гечев.

 

„ Следващата седмица ще бъде направена инспекция на фиктивно записаните поданици в община Приморско през последните 2 години, работим и по сигналите за пазаруване на гласове, като не разчитаме на полицията в Приморско “, разяснява столичен криминалист, част от Националното междуведомствено звено за противопоставяне на изборните закононарушения.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Димитър Германов Петко Гечев Бенчо Бенчев Борислав Сарафов ДАНС МВР прокуратура Димитър Желязков – Митьо Очите инженер Дамян Петков Мария Нейкова областен управител кмет Приморско Бургас
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР