Прокуратурата може да протестира пред ВКС Мохамед Абдулкадер е невинен.

...
Прокуратурата може да протестира пред ВКС Мохамед Абдулкадер е невинен.
Коментари Харесай

Подсъдимият за тероризъм Мохамед от Бургас е невинен, реши и втората инстанция

Прокуратурата може да стачкува пред Върховен касационен съд

Мохамед Абдулкадер е почтен. Това реши и втората инстанция - Апелативен съд-София , за към този момент 23-годишния юноша, който бе задържан през 2020 година за присъединяване, съгласно прокуратурата, във военни дейности на страната на терористични групировки в Сирия.

Мохамед е роден в София през 1999 година, само че е израснал и учил в Бургас. Той бе държан под стража повече от година. След това мярката му бе понижена на „ домакински арест “, който той прекара на адрес в бургаския жк „ Меден рудник “.

В началото на предходната година Специализираният углавен съд (СНС) излезе с а Абдулкадер бе пуснат на независимост с мярка „ подписка “.

Прокуратурата обаче е протестирала пред втората инстанция.

След закриването на профилираните съдилища предходната година делото е отишло в Апелативен съд-София. На 30 януари т.г. той е удостоверил оправдателната присъда на първата инстанция, сподели информация на „ Флагман “.

Съдебният състав от въззивното наказателно дело е: ръководител - Венелин Иванов, член – Георги Ушев (който бе началник на закрития Апелативен спецсъд) и съдия-докладчик – Даниела Врачева.

Решението е аргументирано с „ оскъдната доказателствена цялост “.

„ Щом се обрисува повече от един в действителност извод досежно действието, механизма и авторството му, то тогава обстоятелствата не са открити безспорно и изрично, а са налице догатки . Изводите на съда по повод ангажирането на наказателна отговорност обаче не могат да бъдат учредени и да почиват на такива догатки, а още по-малко основани на единствените доказателствени източници – разпит на св. А. А.- чиновник на ДАНС и на св. с загадка идентичност, които доказателства по своето наличие не са от естеството на очевидци или очевидци, които имат директни и непосредствени усещания за дейностите на подсъдимо лице “, написа в решението на втората инстанция.

Приложеният фотоматериал също не показвал осъществяване на незаконна активност - „ няма фотоси, които да съдържат принуждение, а само отразяват лица, които са облечени във военно облекло и носят оръжие “.

„ Не може да бъде признато възражението на прокуратурата, че подсъдимият има съпричастност към терористичната организация Дивизията „ Султан Мурад “ , защото от една страна, актуалният въззивен правосъден състав се преценява с Регламент 2020/19 на Европейски Съюз, от който е видно, че посочената организация не попада измежду изброените, признати от органите на Европейски Съюз за терористични “, написа още в решението. Подсъдимият не бил и измежду изброените в Регламента лица.

Прокуратурата може да стачкува решението на втората инстанция пред Върховния касационен съд (ВКС).

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР