Прокуратурата иска постоянен арестПонижавали категорията на земеделски земи, за да

...
Прокуратурата иска постоянен арестПонижавали категорията на земеделски земи, за да
Коментари Харесай

Учени обвинени за схема с фотоволтаици

Прокуратурата желае непрекъснат арест
Понижавали категорията на аграрни земи, с цел да се изградят слънчеви съоръжения на тях

Претърсвания на 30 адреса в страната

Председателят на Селскостопанската академия проф. инж. Мартин Банов и зам.-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията Венета Кръстева са арестувани за 72 часа и прокуратурата ще изиска от съда да бъдат оставени за непрекъснато в ареста поради скица за създаване на фотоволтаици.

Банов и Кръстева са упрекнати за незаконен сговор за осъществяване на длъжностни закононарушения за имотна полза, за което могат да получат до 6 години затвор, оповестиха през днешния ден от държавното обвиняване.

Двамата бяха арестувани след акция на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и КПКОНПИ. Разследването е почнало след инспекция на антикорупционната комисия, което открило че има данни за закононарушение. Според проверяващи Банов и Кръстева са понижавали категорията на аграрни земи, с цел да се даде опция на трети лица да изградят слънчеви съоръжения на тях. Според Закона за запазване на земеделските земи слънчеви съоръжения могат да се построяват единствено в земи от 6-а до 10-а категория. От прокуратурата споделиха, че задачата била да се набави имотна полза, само че не прецизираха каква.

По време на следствието са били осъществявани претърсвания и изземвания на 30 адреса в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково след позволение от арбитър. Разпитани са били и доста очевидци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР