Прокуратурата и социалното министерство започнаха проверка в дома за хора

...
Прокуратурата и социалното министерство започнаха проверка в дома за хора
Коментари Харесай

Започнаха проверка в дома за хора с деменция край Сухиндол

Прокуратурата и общественото министерство започнаха инспекция в дома за хора с деменция край Сухиндол. Там има 24 смъртни случая единствено за една година. Това на процедура са една трета от пациентите в дома. Информацията изнесе омбудсманът Диана Ковачева. Тревожните данни дадоха мотив да се заприказва за ново Могилино.

„ Много държа да покажа отчета на омбудсмана за 2013 година. В него в 8 точки са направени наставления към дома. Само едно от тях не е изпълнено. Работим по въпроса, само че сами разбирате, че такава огромна реорганизация и рационализация не може да бъде осъществена със лични средства ”, това съобщи в ефира на „ Здравей, България ” директорката на дома Вера Дукова.

„ Стреснахме цяла България, изказванието „ ново Могилино ” е пресилено. 30 години се грижим за хората през деня и нощем. Медицинско обслужване, лекари, експерти – всичко, каквото е належащо, ние сме го създали. Има планове, през 2008 година е изработен, само че не беше утвърден. От тогава търсим благоприятни условия за финансиране. Говорихме с министър Сачева, имаме нейното схващане, че въпросът ще бъде решен. Трябва да се създадат по нов метод нещата, тъй като всяка реорганизация ще бъде безсмислено. Ще би трябвало да се създадат центрове от предпазен вид. Търсим уместно място. Ще стартираме работа по този въпрос още от другата седмица. Държавата и ние ще създадем всичко допустимо тези хора да имат естествени условия за живот ”,  безапелационен е кметът на общината Пламен Чернев.

„ Високата смъртност се дължи на това, че хората идват с доста тежки болести, в доста тежко положение. Не са обгрижвани досега на идването си при нас. Възрастовата граница е доста висока. В тези 24 случая, 5 индивида са на възраст над 90 години. Цифрата не е дребна, само че приказваме за възрастни хора в доста тежко положение. Джипито е едно, което обслужва всички консуматори тук ”, описа още Дукова.

„ Състоянието им е извънредно тежко. От тези 24 умряли, 19 са на възраст сред 78 до 99 години.Карат ги в извънредно тежко положение. Карат ги на носилка, със система и ние би трябвало да се грижим за тях. Изписани от болница и ги карат тук. Има хора, пристигнали от улицата. Медицинското обслужване е на равнище, само че това не е болница ”, сподели доктор Йорданов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР