Прокуратурата и полицията започнаха мащабна операция по разследването на евентуална

...
Прокуратурата и полицията започнаха мащабна операция по разследването на евентуална
Коментари Харесай

Криптосхема: полиция и прокуратура разбиват адреси в България

Прокуратурата и полицията започнаха огромна интервенция по следствието на възможна машинация с криптовалутни преводи. По неофициална информация става дума за криптобанката Nexo, благосъстоятелност на българите Антони Тренчев - някогашен народен представител от " Реформаторския блок ", и Коста Кънчев. Фирмата на двамата има световен бизнес на доста места, в това число Англия и Съединени американски щати, където против нея се води друго следствие. Масовият бизнес на Nexo обаче се крие зад офшорни зони. Компанията обаче не е записана в България, въпреки оперативната й активност да се прави от тук. 

Подозренията са, че българите, стоящи зад огромната компания, са работили по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като " кралицата на криптовалутите ", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол, заяви Българска национална телевизия.

Малко по-късно говорителката на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че има съмнения, че част от преводите са употребявани от лица, финансиращи терористични организации. Според държавното обвиняване, през банката са минали 3,6 млн. преводи и доста от тях са точно към такива съмнителни лица. 

Държавното обвиняване споделя още, че компанията е работила посредством доста регистрирани търговски сдружения, по-голямата част от които - кухи. Разследването е за пране на пари, данъчни закононарушения, банкова активност без нужния лиценз и компютърни измами. 

Към този миг телефонът на Тренчев е изключен и не дава отговор на опитите за връзка. По информация на Българска национална телевизия той от дълго време се намира в Дубай. 

През последните месеци ФБР проверява активността на българската криптобанка поради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда $ от вложителите, поради противозаконна финансова активност – разпределяне на заеми в подмяна на поръчителство, както и поради сигнали за злоупотреби с скъпите бумаги и стоките на своите клиенти.

От известието на DFPI оказва се, че от Nexo са предложили годишни лихвени проценти до 36% върху подадени крипто активи на вложителите, които са доста по-високи от ставките за краткосрочни скъпи бумаги с капиталов клас с закрепен приход или банкови спестовни сметки.

От известието на DFPI оказва се, че от Nexo са предложили годишни лихвени проценти до 36% върху подадени крипто активи на вложителите, които са доста по-високи от ставките за краткосрочни скъпи бумаги с капиталов клас с закрепен приход или банкови спестовни сметки, написа още националната телевизия. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР