Прокуратурата и МВР с обща акция срещу дилъритеОткриха оранжерия за

...
Прокуратурата и МВР с обща акция срещу дилъритеОткриха оранжерия за
Коментари Харесай

Операция „Бяло“ удари наркомафията

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи с обща акция против дилърите
Откриха оранжерия за марихуана във влекачи на ТИР паркинг в Равно поле

Решетки за десетки пласьори

Акция “Бяло ” - по този начин, като ромите наркопласьори назовават кристалите метамефетамин, стартира през днешния ден в цялата страна. Тя бе разпоредена по едно и също време от основния прокурор Иван Гешев и служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и в нея вземат участие изграждани от месец насам взаимни проверяващи екипи сред прокурори, следователи и служители на реда.

Стартът на арестите и обиските бе даден в 0 часа в сряда, като се чака те да продължат до края на седмицата, като към тях бъдат включени и десетки инспекции на заведения и хотели по курортите, които сега са цялостни със студенти поради празника 8-и декември. Това е най-голямата интервенция против наркомафията у нас от година половина насам, откогато в Министерство на вътрешните работи се работеше по методите на Бойко Рашков - два пъти длъжностен и един път постоянен вътрешен министър.

Засега не стана ясно дали ударите по наркомафията са вследствие на оперативна информация, събирана от юли месец насам, когато полицията стартира всеобщ лов на дрогирани водачи, само че не и на пласьорите, които са ги снабдявали с дрога. От вътрешното ведомство прецизираха единствено, че през първия ден от тяхна страна вземат участие над 3000 чиновници на ГДБОП, жандармерията, Криминална, Икономическа и Гранична полиция. Проверени са над 150 обекта - заведения, частни жилища и офиси, вършат се персонални обиски на хора с досиета на дилъри. Само до ранните часове бяха арестувани 56 души и бяха разкрити три оранжерии с огромни количества марихуана в Софийско.



Оборудваната наркооранжерия във влекачи и ремаркета приличала на плановете за колонии на Луната или на Марс.

Най-едрите риби, попаднали в полицейските мрежи, се оказаха четири мутри, държали ТИР паркинг в село Равно поле, община Елин Пелин. В 15 ремаркета и влекачи, множеството от които хладилни и свързани между тях, наркодилърите оборудвали дружество със затворен цикъл на произвеждане - от посаждане на семенце канабис, през развъждане на растението до неговото изсушаване и разпределянето му на дози за стесняване на цигари. Цялата тази система, наподобяваща на плановете за колонизация на Луната или Марс, се захранвала със личен генератор, работещ с гориво. Целта на нарушителите била да не употребяват нито киловат от електрическата мрежа, с цел да не бъдат разкрити по необяснимо огромните разноски за ток.

Наталия Николова от Окръжна прокуратура- София посочи, че са разкрити  още две оранжерии в региона, една от които е в софийското село Томпсън, община Своге, само че все още не е открита връзка посред им.

“По случая в Равно поле работим от няколко месеца. В резултат на извършената акция са открити над 1500 растения марихуана в друг етап на напредък ”, посочи шефът на ГДБОП Калин Стоянов. По думите на шефа на полицията Атанас Иликов и четиримата арестувани нямат престъпни досиета. Прокурор Николова уточни, че за оранжерията в с. Томпсън има двама задържани, на които към този момент е повдигнато обвиняване и им е наложено задържане до 72 часа. Единият е рецидивист с голям брой присъди за обири и грабежи, а другият е единствено с една условна присъда, само че сега се намира в изпитателен период.
Главният прокурор Иван Гешев: Да защитим жителите и нашите деца
Действат взаимни проверяващи екипи



“Дали някой представител на институция в страната харесва или не харесва този, който стои отпред на прокуратурата, това не интересува жителите. Основната цел е взаимоотношението на институциите, с цел да защитима сигурността на жителите, с цел да защитим нашите деца ”. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев във връзка старта на интервенцията “Бяло ” в цялата страна. Той уточни, че в последните месеци има разгръщане на наркопрестъпленията.

“Разпоредил съм активизиране на работата по досъдебни производства в съгласуваност с Министерство на вътрешните работи. Прокуратурата от месеци прави разбор на каузи за разпространяване на опиати, изключително към учебните заведения. Създадени бяха взаимни екипи по места със структурите на Министерство на вътрешните работи. Създадена е организация за бързо и предпочитано следствие на “новите ” случаи - тези, които в сегашния миг разкриват Министерство на вътрешните работи и интензивно да се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространяване на наркотични субстанции по каузи, разследвани и от служители на реда, и от следователи ”, разясни основният прокурор.

17-годишен продавал дрога до учебно заведение
Откриха 3 револвера в дома на наркопласьор
20 задържани в Пловдив и Пазарджик



Във Варна беше арестуван наркопласьор, в чийто дом бяха открити револвери.

Три револвера и муниции бяха открити в дома на 45-годишен наркопласьор от Варна, който бе задържан в границите на националната акция “Бяло ”. Криминално проявеният мъж бе закопчан в ранния следобяд дружно с трима свои клиенти. В жилището му в ромската махала “Максуда ” органите на реда откриха кристали и трева, 7 мелнички, пари, две електронни везни и разнообразни персонални документи, чиито притежатели занапред ще се търсят и ревизират. От къщата бяха извадени и голям брой движимости - колела, електрическа тротинетка, принадлежности и други, за които има данни, че са крадени. След инспекция на произхода им, наркопласьорът може да бъде упрекнат и във вещно укриване.



Подът на цяла стая не стигна за банкнотите лв. и евро, открити в дома на пласьор на синтетична дрога в Добрич. 

В Добрич бе арестуван дилър на “Бяло ” - синтетична дрога на кристали и в дома му служителите на реда откриха толкоз пачки с левове и евро, че подът на една стая не стигна, с цел да бъдат подредени по него.

В Пловдив беше арестуван 17-годишен дилър, който продавал опиати до учебно заведение “Никола Вапцаров ” в кв. “Гагарин ”. В него са открити 20 хапчета екстази, към 20 грама марихуана и електронна везна. Досега близо 20 наркопласьори са арестувани в града под тепетата и Пазарджик, акцията продължава в цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР