Прокуратурата и МВР обявиха, че стартират мащабна национална кампания срещу

...
Прокуратурата и МВР обявиха, че стартират мащабна национална кампания срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата и МВР стартират мащабна кампания срещу телефонни измамници

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи оповестиха, че започват огромна национална акция против телефонните измамници и разпространиха два видеоклипа, с цел да предупредят за следващ път най-много възрастните хора да не дават пари на непознати.

" Досега оценката е, че по случаите с телефонни измами, се работи на парче. Най-високото равнище, до което се стигаше, беше мулета. Подходът към този момент е да се обхване цялата страна предвид на това, че тези закононарушения се правят в разнообразни градове в страната ", разгласи по време на националното заседание на Министерство на вътрешните работи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че е нужна както систематичен метод и положителни връзки с непознатите служби, по този начин и предварителна защита. " Повтарящата се процедура на телефонни измами, вредите и най-уязвимите групи демонстрира и нещо друго – че би трябвало с изключение на арести, да се поставят и старания за предварителна защита ", добави основният прокурор.
Националната акция, която започва, е със съдействието на три малките екрани, които са дали безплатно фрагментите, а Андрей Слабаков ги е обединил в два видеоклипа.

" Виждате какъв брой е сърцераздирателно възрастните хора да си дават спестяванията. Видеоклиповете предизвестяват се хората, че полицията не взема пари и не взе участие в такива измами. До през вчерашния ден старата жена до последно вярваше, че спомага на полицията и е в подобен филм, че мъчно може да я изкара човек ", изясни министър председателят Бойко Борисов.

Повод за акцията е и интервенция против една от най-големите незаконни групи за телефонни измами на територията на София, Велико Търново и Румъния. Задържани са петима българи " мулета ", а в Румъния – още 6 души от най-високото йерархично равнище на групата, в това число и ръководителят. В ареста са и 23-ма души, които непрекъснато набират разнообразни телефонни номера в България. Те са от ниските равнища на групата, сподели Гешев.

" След разбор, осъществен от държавното управление, основния прокурор и Министерство на вътрешните работи в лицето на вътрешния министър, ми бе предоставено да се увеличи успеваемостта на работата против тъй наречените ало-измами. Досега работата беше сегментирана по обособени случаи, свързани повече с равнището на тъй наречените мулета, арестувани на територията на цялата страна. Поставена бе задача да се насочим към цялото йерархично равнище и всички участници, за които тези измами са специалност ", изясни още Гешев.

По думите му, огромна част от арестуваните през днешния ден са български жители от ромски генезис. Те са добре интегрирани в обществото и това е видно от жилищата им и конфискуваните първокласни коли, с които разполагат.

" Този стандарт е забележителен, само че е укорим в случай че е реализиран, и най-вероятно е по този начин, с откраднати спестявания и с пари от пенсиите на българските възрастни хора. Досега страната беше в дълг на тези хора, институциите могат да създадат доста повече в тяхна изгода. Това е първата група арестувани по цялото равнище на йерархията и се надявам, при положителната работа с Министерство на вътрешните работи, казусът да не е в тези потресаващи размери, както бе до момента ", добави още Гешев.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов уточни, че в акцията са взели участие над 150 чиновници на Министерство на вътрешните работи. Освен арестуваните в Горна Оряховица, доста арестувани има и в прилежаща Румъния. Задържаният уредник е български жител. Разследването е стартирало през 2017 година и почнало от Велико Търново. Според данните до момента, измамите, осъществени от тази група, са за над 2 милиона лв., заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Разследващите имат данни за към 6 случая, само че има възможност да бъдат събрани доказателства и за още. В Румъния са конфискувани стотици карти и румънски ваучери. В страната работят към 5-6 сходни групи. Задържаните са единствено български жители – петима в България, общо към 30 - в Румъния, като високото управително равнище е от региона на Горна Оряховица. Сред тях няма арестувани в миг на осъществяване на машинация, само че има документирани доказателства за осъществени измами обратно във времето, даже през предходната седмица.

" Сигурно е, че това не са единствените хора, които мамят по телефона, арестуваните са единствено от една от групите. В процеса на следствие по досъдебното произвеждане следва инспекция на имущественото им положение и в случай че се съберат доказателства, ще бъде изяснено има ли състав на закононарушението " пране на пари ", добави Иван Гешев.

Премиерът Бойко Борисов изрази вяра, че има законов механизъм, по който да бъде иззето имуществото на измамниците и по този метод парите да бъдат върнати на потърпевшите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР