Прокуратурата и дирекция Социално подпомагане правят проверка в центъра за

...
Прокуратурата и дирекция Социално подпомагане правят проверка в центъра за
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява център за деца в Габрово след публикувани видеозаписи с насилие

Прокуратурата и дирекция " Социално подкрепяне " вършат инспекция в центъра за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово. Причината са оповестени след спорове и разногласия сред личния състав в дома видеозаписи, които демонстрират физическа и вербална експанзия над деца в дома, заяви Би Ти Ви.

В центъра са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, ката за тях денонощни грижи поставят 13 души личен състав. Записите са направени в интервал от две години - от 2016 и 2017 година Разкритията им прави ръководителят на центъра за настаняване Маринела Лазарова, откакто подчинени ѝ пращат инспекция.

Центърът за настаняване от фамилен вид " Хризантема " е отворен по план през 2013 година През 2016 година след първия изработен запис от обществен чиновник на побой над момиче, директорката твърди, че е сезирала обществената работа към локалната община. Оттам обаче настояват, че схващат за нередностите в средата на януари.

" Трябва да се наблюдава процеса кой и по какъв метод е позволил това, по какъв начин е изработен този запис и за какво не е реагирано на момента ", съобщи Даниела Василева от общината.

" Абсолютно неприемливо е държанието както на ръководителя на центъра, по този начин и на целия екип, на личния състав към децата, както и несигнализирането за казуса на по-ранен стадий ", разяснява кметът на Габрово Таня Христова пред " Нова телевизия ".

Според Надежда Денева, самостоятелен специалист " Социално подкрепяне ", фрагментите демонстрират безусловно недоумение на децата и техните потребности от страна на чиновниците. В клипа се вижда по какъв начин служителка бие дете, тъй като скъсало пари, които намерили в чантата й. За него Надежда Денева сподели, че то къса всичко, което му попадне и думите на възпитателката " Не те ли е позор? " не могат да провокират съответна реакция у него. " Аз съм надалеч от концепцията, че те са неприятни хора, а че не са подкрепени в напъните си. А всеки нагоре по веригата се прави, че не е бил осведомен ", разяснява тя пред Би Ти Ви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР