Прокуратурата и близки на убития при катастрофа журналист Милен Цветков

...
Прокуратурата и близки на убития при катастрофа журналист Милен Цветков
Коментари Харесай

Безумия се случват 2 г. след смъртта на Милен Цветков

Прокуратурата и близки на убития при злополука публицист Милен Цветков желаят по-тежко наказване за дрогирания водач, провокирал зверския конфликт точно на Великден преди две години. 23-годишният Кристиан Николов получи единствено 9 години затвор за смъртоносния удар и това провокира гнева на родственици и другари на телевизионния водещ, написа Труд.

Николов прекара година и половина в ареста, след което остана под домакински арест и тези периоди му се приспадат от присъдата. До нейното разглеждане на още две инстанции и окончателното й влизане в действие, той може да отърве най-малко 3 години от престоя си зад решетките.

На 19 април се навършиха две години от гибелта на Милен Цветков. На тази дата през 2020 година Кристиан Николов се заби с мощния си джип " Ауди Q7” в автомобила " Субару Форестър” на Цветков, спрял на червен светофар. Експерти потвърдиха, че сега на удара " Ауди”-то се е движело с 98-99 км/ч при позволена скорост от 50 км/ч.

Николов бе упрекнат, че е предизвикал гибелта на журналиста при възможен предумисъл, защото е използвал три типа опиати. За това обвиняване Наказателният кодекс планува най-малко 15 години затвор, а най-тежкото наказване е пожизнен затвор. По време на заключителни пледоарии на 4 март т. година пред първата инстанция - Софийски градски съд, огромният въпрос бе дали гибелта на журналиста е породена съзнателно или по несъобразителност, както се квалифицират 99% от пътно-транспортните катастрофи у нас.

" Разкайвам се за случилото се и апелирам за благосклонност. Когато разбрах, че индивидът е умрял, светът ми в действителност свърши”, сподели Кристиан Николов пред съда на 4 март т. година, когато получи 9 години затвор.



Прокуратурата и юристите на наследниците на Цветков бяха безапелационни, че следва да се признае възможен предумисъл, защото Николов е пълновръстен и вменяем и би следвало да схваща заплахите, само че все пак е седнал зад кормилото, след приложимост в композиция на 3 типа наркотични субстанции - канабис, амфетамин и кокаин.

Освен това е карал с превишена скорост, без да предприеме дейности да спре в миг, в който на пътя пред него са се намирали доста участници в придвижването - пешеходци и водачи на коли, което прави действието му изключително рисково. Съдът обаче не одобри за потвърдено обвиняването за предумисъл и това докара и до по-малкото наказване.

Плакат със фотография на починалия Милен Цветков и надпис " Помнете”, венец и цветя бяха сложени на мястото на злополуката, където той почина. Снимка: Цветан Томчев



По време на делото бяха разрушени защитните изказвания на Николов и юристите му, че е употребявал успокоителни чай и паста за мазане на устни, съдържащи минимални количества интензивно вещество канабинол, каквото има в марихуаната.

Обяснението му за амфетамина и кокаина бе, че на рождения ден на приятелката му Симона е изпил чаша шот от ликьора " Йегермастер”, в който е имало сипани някакви примеси и от тях на другия ден му прилошало. Николов твърдеше, че не помни нищо няколко мига преди удара в колата на Цветков.

" Искането ни е съдът да признае, че Николов е аварирал в колата на Милен Цветков , с възможен предумисъл. В този случай има приложимост на няколко наркотични субстанции, превишение на скоростта измежду бял ден, липсва опит да се избегне удара”, сподели неотдавна юристът на околните Меню Менков.

Жалби против присъдата на втора инстанция - Софийския апелативен съд, са подали частните обвинители Боян Цветков - наследник на журналиста, майка му Ивета Гоцова, както и дъщерята на Цветков Калина Цветкова.

На 10 март т. година прокуратурата, която пред първа инстанция настояваше за 15 година затвор, също внесе митинг против присъдата. От държавното обвиняване ще упорстват апелативните магистрати да признаят Николов за отговорен в осъществяване на съзнателно закононарушение.

От софийска градска прокуратурата смятат, че от събраните доказателства се открива, че подсъдимият съзнателно е предизвикал смърт­та на Милен Цветков , като е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, в резултат на което е провокирал смъртоносната злополуката. Тъй като Софийски градски съд още не е оповестил претекстовете си, доводите в митинга могат да бъдат допълнени откакто това стане.

Близки на Милен Цветков а са недоволни също, че Кристиан може да излезе прекомерно рано от пандиза. След присъдата от 4 март той остава под " домакински арест”, като от присъдата му се приспада и времето, през което е бил арестуван в ареста, постанови съдът.

Той беше задържан на 20 април 2020 година, директно след злополуката и остана в ареста близо година и половина. Домашният арест също се приспада при дефинитивна присъда, като два дни домакински арест се равняват на един ден отнемане от независимост.

Искат улица с неговото име

Улица " 549” в София, на която се намира редакцията на малкия екран, в която Милен Цветков работеше за последно, да носи неговото име. Идеята е на негови сътрудници публицисти. Започнала е и подписка и е импортирано предложение в Столичния общински съвет. Идеята се поддържа и от Районна администрация " Подуяне”.

Адвокат Надежда Ковачева: Не апелираме периода на наказването



Пуснахме тъжба, която мотивирахме единствено върху умишлената форма на виновност, която поддържаме, изясни Надежда Ковачева, юрист на дъщерята на Милен Цветков - Калина. Шофьорът е направил публично рисково действие, което е незаконно. Управлявал е след приложимост на наркотични субстанции и това е независим състав.

При това състояние е осъзнавал, че може да аргументи и най-тежките последствия. И след този интелектуален критерии, волевият аршин за нас също е налице като възможен предумисъл. Защото откакто е ускорил от 40 км в час до 99 км в час за към 300 метра за 7 секунди, без да предприеме нито едно деяние за попречване на удара - да спре, да отбие в страни, да мине през свободна лента.

Това значи, че той е целял непременно да премине бързо на червен сигнал през спрелите коли. Тази цел, която не е незаконна, тя е единствено нарушаване на Закона за придвижване по пътищата, обаче е от подобен темперамент, че подсъдимият се е съгласявал с резултата, че удряйки се в спряла кола с 99 км в час може да аргументи гибел на лидер, на пасажери в автомобил, на всички хора, които са там.

За нас това е възможен предумисъл, тъй като е имал непозволена цел, преследвал си я под въздействието на опиатите. А не непредпазливата форма на виновност самоувереност. А при нея би трябвало да се обективират дейности - да е отпуснал педала, да е понижил скоростта, да е отбил настрана.

Но това не значи, че наказването би трябвало да се дефинира при изключително тежък случай, тъй като деецът е оказал първа помощ, признава че е причинител на закононарушението и виновността си, не е осъждан, студент е. Не апелираме присъдата в частта за наказването, а се опитваме да обосновем, че този случай може да бъде казус за това по кое време едно ПТП е осъществено при възможен предумисъл, безапелационна бе юрист Ковачева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР