Прокуратурата е притеснена от предложението за законодателни промени, които да

...
Прокуратурата е притеснена от предложението за законодателни промени, които да
Коментари Харесай

Говорителят на прокуратурата обясни защо Сотир Цацаров е против частната охрана на общините

Прокуратурата е обезпокоена от предлагането за законодателни промени, които да позволяват на кметове да наемат частни охранителни компании за защита на обитаемоте места. Това съобщи пред bTV Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор.

Притесненията идват от та, че тези законодателни промени могат да доведат до разпад на държавността. По думите на Арнаудова, тези промени изрично опонират на правилата на правовата страна. „ Те са и противоконституционни “, акцентира тя.

С отнемането на пълномощия и възлагането им на частни субекти се нарушават правата на жителите, уточни Арнаудова.

„ Със закон ще се даде опция на кметовете дали, по кое време и на кого да възложат защитата на територия. Ще се стигне до засягане на персоналните права на българските жители. Включително и по време на избори те ще са хората, които ще съблюдават за публичния ред “, изясни Арнаудова. Тя посочи за съпоставяне, че по закон чиновниците в Министерство на вътрешните работи не могат да членуват в партии.

„ Това ще е войска под управлението на кмета на общината “, сподели представителят на прокуратурата.

„ Категорично съгласно основния прокурор се касае за противодържавна активност, противоконституционна “, изясни тя настояването на Сотир Цацаров въпросните законодателни промени да бъдат оповестени за противоречащи на Конституцията.

Ако смяната се случи, въпросните частни охранители ще имат равни права с Министерство на вътрешните работи. „ Редно е страната да упражнява тези права, а не да се оставя на преценката на частни субекти “, уточни Арнаудова.

Тя посочи още едно несъгласие на прокуратурата – за услугата „ сигурност “ българските жители към този момент заплащат. „ Недопустимо е през бюджета на една община те да се натоварват с още една услуга “, сподели Арнаудова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР