Прокуратурата е приключила разследването и ще внесе обвинителен акт в

...
Прокуратурата е приключила разследването и ще внесе обвинителен акт в
Коментари Харесай

Съдят Васил Божков за поръчителство на убийството на благоевградския хазартен бос Йордан Динов

Прокуратурата е завършила следствието и ще внесе обвинителен акт в съда против Васил Божков за обезпечение на убийства и опит за обезчестяване. От държавното обвиняване оповестиха, че следователят, който проверява Божков е изпратил делото на наблюдаващите прокурори.

Бизнесменът, който предходната година се върна от Дубай, а преди два месеца разгласи основаването на своя партия, ще дава отговор за това, че е подбудил различен да убие съперника му в хазартния бизнес, благоевградчанина Йордан Динов, който беше убит в центъра на София през 2012 година, както и за покушението против Манол Велев през 2015 година, след което той изпадна в кома и умря преди две години. Божков ще бъде съден и за подбудителство към ликвидиране на още един човек с букви Б. С., показват от прокуратурата, както и за опит за обезчестяване.

Подсъдим по това дело с него ще е и посоченият за физически причинител на убийството на Динов – Н. С.

От прокуратурата припомниха, че по следствието за така наречен дело за „ престъпни закононарушения “ против Божков, обвинявания са били повдигнати на още шестима души за управление и присъединяване в проведена незаконна група за убийства, изнасилвания, насила и за държане на опиати.

Разследването за незаконна група обаче е било прекъснато, откакто не са били събрани безапелационни доказателства за присъединяване в нея на петима от обвинените.

На окръжната прокуратурата в Плевен пък са изпратени материали против Божков и още един обвинен за изнудване, защото то е осъществено там. Друг обвинен – Веселин Б., ще бъде разследван в Благоевград за държане на опиати.

Отделени са и материалите, по които Божков е разследван като подстрекател на атентата с гранатомет против Алексей Петров през 2015 година, при който той оцеля. Миналата година обаче Петров беше разстрелян на Витоша, а неотдавна Божков беше викан на разпит в полицията и за убийството му.

В началото на годината прокуратурата разгласи, че е завършила и делото против Божков, обвързвано с хазартния му бизнес.

В началото на 2020 година против Божков бяха повдигнати 19 обвинявания – за това, че от януари 2014 година управлява незаконна група, основана с цел да прави насила, изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения, подкупи, подбуждане към ликвидиране и пране на пари. Основната част от обвиняванията обаче касаят нарушавания на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 година насам не са платени такси за над 700 млн. лв..

Спорът, от който потегли следствието против него е по какъв начин е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 година – с 15 на 100 върху цената на направените залози за всяка игра или с 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а проверяващите пресметнаха, че е трябвало да заплати такса върху залозите и по този начин са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов да заплаща 20% от облагата на лотарията, като обясняваше, че е дал непосредствено на Борисов и на някогашния финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лв.. По неговите изказвания беше формирано и досъдебно произвеждане, само че прокуратурата го приключи в края на предходната година.

В. Василев

Йордан Динов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР