Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия финансов министър Стоян Александров

...
Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия финансов министър Стоян Александров
Коментари Харесай

Бившият министър Стоян Александров заел пари на убития Кирил Русев с голяма лихва

Прокуратурата е прекратила следствието против някогашния финансов министър Стоян Александров след траяло близо 4 години следствие. Досъдебното произвеждане против към този момент починалия Александров е формирано на 8 септември 2016 година и е прекъснато през 2020 година Преди два дни синът му, Петър Александров, беше арестуван и упрекнат за ликвидиране, като проверяващите работят по версията за претекст, обвързван с неуредени финансови взаимоотношения. 

При следствието преди години Стоян Александров е притеглен като обвинен за две обособени закононарушения, квалифицирани по член 252, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс ( " лихварство " ), включващи общо 74 покупко-продажби с разнообразни физически и юридически лица, както и за данъчно закононарушение в изключително огромни размери (чл. 255, алинея 3, вр. алинея 1, т. 2), като по делото е провеждано в допълнение следствие, оповестиха за " Дневник " от Софийската градска прокуратура.

Процесът обаче не е стигнал до съд и по него не са провеждани правосъдни съвещания, защото досъдебното произвеждане е било прекъснато с разпореждане на наблюдаващия прокурор на 21 октомври 2020 година

Наказателното произвеждане е прекъснато заради гибелта на обвинения, настъпила на 24 август 2020 година, поради експлицитната наредба на член 24, алинея 1, т. 4 Наказателно-процесуален кодекс и доколкото наказателната отговорност е персонална, показват още от прокуратурата.

На 5 януари Русев е дължал пари на Стоян Александров, които не е върнал и на сина му, което е разказано като претекст за закононарушението.двама души бяха арестувани и упрекнати в убийство на 49-годишен мъж. Единият от задържаните е синът на някогашния финансов министър Стоян Александров - Петър Александров, а другият - Александър Кинов, който е притежател на погребална организация. Мотивът за жестокото ликвидиране, предшествано от изтезаване на жертвата Кирил Русев, е обвързван с финансови взаимоотношения и пари.

Александров бе разследван за лихварство и 74 покупко-продажби

Преди 8 години жертвата, Кирил Русев се свързва с Би Ти Ви, с цел да опише за лихварската активност, която развива Стоян Александров. Тогава някогашният министър е на управителна позиция в банка и предлага на предприемачи в потребност да им дава заеми, само че не от банката, а от персонални средства. Лихвите са големи и са скрити в публично подписани контракти, споделя Русев пред малкия екран.

Той е подписал документ, че получава 306 800 $, само че твърди, че Александров му превел по банков път едвам 260 000 $. Подписали и запис на заповед за 40 000 $. За да подсигурява, че ще върне парите, Русев ипотекирал пред нотариус игрална зала с бар в интерес на някогашния финансов министър, напомня Би Ти Ви.

Бизнесменът не съумял да върне парите на Александров. По бързо произвеждане частен правосъден реализатор афишира за обществена обмен ипотекирания му парцел. На търга се явява само Стоян Александров и го купува на двойно по-ниска цена от експертни оценки, потвърждава с документи длъжникът.

Той не е единственият дебитор на някогашния финансов министър. През годините длъжниците сезирали институциите, само че без резултат. Още тогава те настояват, че Стоян Александров имал механизми да въздейства на съд и прокуратура. От Българска народна банка разясняват документално пред малкия екран, че макар че физическите лица кардинално могат да дават лични пари на заем против рента, законът не разрешава да правят тези покупко-продажби като " активност по занимание ". За лихварска активност наказателният кодекс планува до 5 години затвор.

След серията от сигнали против Александров прокуратурата стартира следствие против някогашния финансов министър за лихварство. През 2020 година Антикорупционната комисия желае лишаване на нелегално добито имущество на обща стойност 10 376 874.55 лв. поради лихварска активност. Предоставените заеми са общо 13 в размер на 906 400 лева и 9 955 579.88 евро, показват от комисията.

" Преди 10 години прокуратурата се изгаври с татко ми. 10 години по-късно Европейският съд по правата на индивида го потвърди, чакам и тълкувателното решение на Върховен касационен съд да е в същия смисъл. Сега имам дежавю ", сподели пред съда през вчерашния ден (8 януари) синът на някогашния финансов министър Стоян Александров. Малко по-рано проверяващите обясниха, че са иззели документ, само че на този стадий не могат да дефинират дали е контракт или запис на заповед като отхвърлиха да посочат за каква сума е бил документът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР