Прокуратурата е получила по факс съобщение от МВР, че е

...
Прокуратурата е получила по факс съобщение от МВР, че е
Коментари Харесай

Прокуратурата получила по факс съобщение от МВР за злоупотреби, без имена, дори не се споменавала АМ Хемус |

Прокуратурата е получила по факс известие от Министерство на вътрешните работи, че е почнало досъдебно произвеждане за злоупотреби при градежа на автомагистрала " Хемус ", само че без имена на хора и компании, даже не се загатва, че става дума за аутобана, изясни шефът на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

Брифингът на СГП бе свикам малко откакто вътрешният министър  как в чували и сакове са изнесени 60 млн. лева от парите за създаване на автомагистралата. Обявена бе и скандалната скица, съгласно която се организира ин хаус процедура, избира се компания без конкурс, на която се разпорежда поръчката. След това " Автомагистрали " изплаща предплатено средства, а осъществяването се разпорежда на друга буферна компания, чиято цел е да прекъсне връзката сред " Автомагистрали " и главното сдружение. Буферната компания превежда сумите на кухи компании и получава кеш към 60 млн. лева

" В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило известие от проверяващи служители на реда от „ Борба с проведената престъпност ” за претършуване и изземване. В известието до нас беше посочено, че е почнало досъдебно произвеждане за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са осъществени обиски на лица на разнообразни адреси, което е единствената опция за събирането на доказателства за осъществено закононарушение ”, сподели прокурор Кирилова.

Веднага по-късно прокурор на СГП неотложно е изготвил претенции до Софийски градски съд, с цел да бъдат утвърдени тези протоколи в границите на 24 часа. С определение на Софийски градски съд са утвърдени 23 протокола, добави Кирилова. Но до момента в който в прокуратурата не дойдат всички материали, обвинителите няма по какъв начин да издигнат обвиняване или да се произнесат.

От думите й стана ясно, че в материалите по делото не се съдържат заповеди за задържане на лица за период до 24 часа. Липсва формирано от проверяващ орган при ГДБОП разпореждане за привличане в качеството на обвинен за който и да било, както и избрана мярка за неотклонение, които да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор. 

" Нямаме какво да крием, не крием настоящи, бъдещи и други ръководители. Работим с ясното схващане да няма скрито-покрито. Дори и на първо четене да се вижда - като го няма в Наказателния кодекс, няма по какъв начин да го сложим там. Той ни връзва ръцете отвред. Спира се работата на прокурора. Много е елементарно да се каже - отидоха, изтеглиха, качиха, просто всичко би трябвало да бъде потвърдено ", уточни Илиана Кирилова. 

По отношение на някогашния ръководител на АПИ Лазар Лазаров прокурорът заяви, че са формирани две досъдебни производства, които са импортирани в съда.

СГП е сезирана от здравния министър Стойчо Кацаров поради изявлението на Бойко Борисов за изтеклия период на имунизациите. От думите на Кирилова се разбра, че прокурорът по делото ще желае информация от здравното министерство докога е срокът им, по кое време са купени, броя им, по кое време са пристигнали в България. Вероятно ще се наложи питане дали една ваксина е годна след периода, посочен на опаковката.

" Като пуснат понижени шоколади, си ги купуваме и ги ядем цялостен месец. Гражданите се обръщат към прокуратурата с искане да се спрат имунизациите. Уверявам, че и по този случай се работи. В момента, в който имам информация, ще ви уведомим ", разгласи Илиана Кирилова.

" Не е елементарно да се каже, че Борисов е направил несвоевременно изявление. Знаете, че имаме такъв опит с госпожа (Асена) Сербезова, прочели сме претекстовете, взели сме си поука ", добави шефът на СГП. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР