Прокуратурата е получила информация от МВР, че е започнато досъдебно

...
Прокуратурата е получила информация от МВР, че е започнато досъдебно
Коментари Харесай

Прокуратурата: В материалите от МВР за АМ Хемус не намираме данни за задържани

Прокуратурата е получила информация от Министерство на вътрешните работи, че е стартирано досъдебно произвеждане за градежа на автомагистрала " Хемус ".

В него не се е споменавало за кои лица и кои сдружения става дума, изясни ръководителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова. В известието се е посочвало единствено, че става дума за пране на пари, не е имало конкретика, уточни Кирилова.

" По факса, постъпи известие от проверяващи служители на реда в ГДБОП за започване на досъдебно произвеждане. В съобщеннието се съобщаваше, че са пристъпили по необходимост към претърсвания и изземвания. Не се загатваше за какви лица става въпрос, само че се загатваше за възможни осъществени данъчни закононарушения и пране на пари. В хода на досъдебното произвеждане, досиетата, които получихме, се откри, че са осъществявани обиски и претърсвания на лица и адреси. След като това беше докладвано, дежурен прокурор неотложно изготви искане до Софийски градски съд. С определение на Софийски градски съд са утвърдени 23 протокола ", обясни шефът на Софийска градска прокуратура.

Тя разгласи, че четирима прокурора ще работят по следствието.

" В материалите от Министерство на вътрешните работи не намирам данни за арестувани ", сподели ръководителят на Софийската градска прокуратура. Тя изясни, че е допустимо те да дойдат по-късно. " До момента няма взета мярка за неотклонение на което и да е лице ", посочи тя.

" Бяха изнесени много обстоятелства и условия, които на първо четене би могло да се направи едно вероятно осъществено закононарушение. Ние от проверяващите служители на реда не сме получили направено разпореждане, което по реда на Наказателно-процесуален кодекс да бъде докладвано на съответния прокурор, който да го утвърди и съответното лице да му бъде взета мярка. При нас пристигнаха разпити на очевидци на разнообразни компании “, сподели още прокурорката.

В момента, в който получим материалите по този стеснителен случай, ще осведомяваме обществото, с цел да няма подозрение за укриване на данни, сподели Илиана Кирилова.

" В СГП се гледа още едно дело, което е по самосезиране след брифинг на Румен Гечев. Наскоро отново имаше изявления по разследаване на " Автомагистрали ". Да, СГП проверява дело за занемареност. Не ме питайте, няма да ви отговоря, само че това, което ви споделям, по всяка възможност, би могло, в случай че се съберат задоволително доказателства, да докара до съответни дейности дали да бъдат повдигнати обвинявания на избрани лица. Това дело е предоставено незабавно на НСС за, че работят хора с по-дълъг опит и познание, били са прокурори, юристи, в този момент са следователи. Предмет е цялата активност на " Автомагистрали ". Разпитани са над 100 очевидци, приобщена е цялата обемна документи, която е извънредно огромна ", изясни тя във връзка със случая с " Автомагистрали ".

" След като съм дала материала на дежурен прокурор едно известие, че ме уведомяват, че стартират дейности по претърсвания и изземвания, защото от юни предходната година, са осъществени закононарушения - пране на пари и данъчни закононарушения. В това известие написа единствено това. Не написа, че става въпрос нито за Видин, за Търговище, за " Автомагистрали ". Там пишеше, че са арестувани 10 лица. Предполагам, че тези лица са арестувани да бъдат разпитани в качеството на очевидци, само че може би, тъй като едно от условията на Наказателно-процесуален кодекс е, когато се прави обиск в изискването на необходимост, са пристъпили, а и е изцяло допустимо, сътрудниците да са решили, че тези лица да са арестувани, че тези лица биха могли да изгорят и унищожат материали. Иззети са някакви телефони, не сме получили материалните доказателства. Аз разбрах, че Министерство на вътрешните работи, мисля, че и ДАНС бяха, по мой спомен, правят някакви дейности в " Автомагистрали ". Няма по какъв начин да се самосезираме, тъй като ние не знаем те какво вършат ", изясни административният началник на СГП.

Намерили сме специалисти с интернационалните знания, които да правят един справедлив разбор, с цел да разберем какво се е случвало в АПИ, " Автомагистрали " и съответното министерство, добави Кирилова. Тя сподели, че делото е значимо за обществото.

" Категорично декларирам, че следователите и прокурора получават подпомагане и това, което е поискано, е обещано. По мой спомен на 11.10 наблюдаващият прокурор е желал информация от ГДБОП, ДАНС и Национална полиция, желана е такава информация, дали сега, при тях, има преписки или се работи по случаи, които са свързани с " Автомагистрали ". По мое сведение до сегашния миг нямаме отговор дали се работи или не се работи по тези преписки, т.е. дали това, което през днешния ден пристигна, тогава е работено. Надявам се да получим информацията, да създадем нужната помощ сред тях и нас. Все още в Наказателно-процесуален кодекс написа, че управлението и надзора се осъществята от прокуратурата ", съобщи още тя.

“Искам да ви кажа, че за лицето Лазар Асенов Лазаров, имаме две досъдебни производства. Намират се в Софийски градски съд, импортирани са с обвинителен акт. Едното сигурно е там, за второто ще ревизира дали е там, имаше някаква техническа неточност, само че това ще се оправи и ще се изпрати още веднъж. Не е нещо съдбовно ", сподели Кирилова.

“Пристигнал е сигнал от министъра на опазването на здравето по отношение на изявление на някогашния министър председател Бойко Борисов по отношение на имунизациите. Имаме опит, претекстовете на съда по случая с госпожа Сербезова. Но прокурорът, който работи по преписката, прави персонална инспекция, като е изпратил документи. Значи ние би трябвало да пожелаеме документи от министерство на опазването на здравето. Това са неща, които чакаме да получим. Говорила съм през днешния ден с господин Кацаров, който ме увери, че ще получим всичко, което желаеме “, разяснява още прокурор Кирилова.

" Повтарям, че за всеки един случай, по който се работи и имам информация, ще бъдете уведомявани ", увери тя.

" Знаете, че някогашният основен прокурор и актуалният основен прокурор, вършат действия да се отвържат ръцете на прокурора, който написа претекстовете. Лесно е да се каже отидоха, изтеглиха, натовариха. Когато нямаме инструмента на Наказателния кодекс... ", приключи прокурор Илиана Кирилова, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР