Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лева

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лева
Коментари Харесай

Гинеколожка, оправдана за смъртта на бебе, осъди прокуратурата да й плати 63 000 лв.

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 63 000 лв. на гинеколожката доктор Нина Байчева, която предходната година беше дефинитивно оправдана по обвиняването, че заради небрежност е предизвикала гибелта на новородено в Тетевен, оповестява " ".
Още по темата
Лекарката, която е с над 30-годишен стаж и беше началник на АГ-отделението в тетевенската болница, бе упрекната по тази причина, че на 22 април 2015 година при водене на раждане, заради немарливо осъществяване на работата си като дежурен доктор и по несъобразителност, е предизвикала гибелта на новороденото момиченце два дни след раждането.

Бебето на родилката Наташа Габровска умря в плевенската болница на 24 април 2015 година Причината за гибелта е тежка асфиксия при раждането, съпроводена с родови контузии и кръвоизлив, които довели до полиорганна непълнота, потрес и неонатална кома.

Делото в окръжния съд в Ловеч завърши единствено за 6 месеца и през есента на 2016 година доктор Байчева беше наказана условно на 2 години затвор и получи възбрана да работи като доктор за същия интервал. В началото на 2017 година апелативният съд във Велико Търново удостовери условното наказване на гинеколожката, само че по-късно Върховният касационен съд (ВКС) анулира присъдата и върна делото на втората инстанция.

В края на 2018 година нов състав на Апелативния съд оправда доктор Байчева, само че Върховен касационен съд анулира присъдата , когато през 2019 година за повторно върна делото във Велико Търново, защото реши, че липсват претекстове за част от изводите на съда. При третото разглеждане на процеса в апелативния съд е била назначена деветорна експертиза по напътствие на Върховен касационен съд, след което лекарката още веднъж бе оправдана, а присъдата бе оставена в действие от висшите съдии при започване на предходната година.

От окончателното решение стана ясно, че поставената на родилката доза " Окситоцин " не е била повишена, не е била установена вторична родова уязвимост, не са открити данни за стеснен таз или за пелви-фетална диспропорционалност. В хода на делото е изяснено, че оптималната стойност на медикамента е 38-40 капки, а на родилката е направено вливане от 36 капки.

Делото против лекарката е траяло близо 5 години и половина, а незабавно след края му тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). В него Байчева претендира 63 000 лв. обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвиняване и още 17 000 лв. за имуществени вреди от направените разноски за юристи, написа още " Лекс ".

В желае си доктор Байчева твърди, че делото я е обезверило, спряла е да контактува с хората в Тетевен, тормозила се за фамилията си и се опитвала да го щади. Една част от познатите и пациентите ѝ се отдръпнали от нея , а с цел да избегне неприятното отношение на хората в града, гинеколожката се преместила да живее и работи в София, само че и лишило доста време да се потвърди още веднъж като експерт. Освен това информация за делото е оповестена от време на време в медиите, като това било правено по отрицателен за нея метод.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР