Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева
Коментари Харесай

160 000 лева обезщетение. Прокуратурата е осъдена за бездействие заради шесторно убийство

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 160 000 лв. на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов - eдна от жертвите на шесторното ликвидиране в Нови Искър, осъществено в новогодишната нощ на 2017-2018 г .

Тогава рецидивистът Росен Ангелов умъртви някогашната си другарка Кети Кюхова, майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, приятеля ѝ Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

Ангелов беше търсен несполучливо една седмица и се самоуби преди да бъде арестуван. Тогава се разбра, че още в края на 2009 година той е бил наказан за следващ път – на 8 години затвор за блудничество с малолетно момиче, а 10 години преди този момент и за обезчестяване. Последната му присъда обаче не е била изтърпяна, откакто се е укрил, а Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са подходили официално в издирването му и по този начин са основали предпоставките за последвалата покруса.

Братът на Кети Кюхова прокуратурата да му заплати 80 000 лв. за това, че поради това е изгубил сестра си и майка си. И Градският, и Апелативният съд одобриха, че има причинна връзка сред бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в действие и последвалото шесторно ликвидиране.

Майката на Боби Иванов заведе предходната година иск за 200 000 лв. обезщетение за загубата на единствения ѝ наследник по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Сега в решението на Софийския градски съд (СГС) се споделя, че Ангелов е било разгласен за общодържавно търсене едвам девет месеца след влизане на присъдата в действие, а чак през 2015 година – за интернационално. Според арбитър Радост Бошнакова работата на управляващите е трябвало да стартира още при постановяване на първоинстанционната присъда, заяви.

В правосъдното решение се споделя, че прокурорът не дал инструкции за предприемане на " други издирвателни мероприятия за наказаното лице, като осъществяване на разследващи беседи с близки другари, издирването тук-там, на които преди е установяван и други ". Това обосновава извод за несъблюдение на законовото обвързване на способния прокурор да извърши влязлата в действие присъда, стимулира се още съдът.

Той напомня, че непривеждането на присъдата в осъществяване в продължение на 8 години е попречило за възможното коригиране на наказания и по този начин е основало действителна опция за настъпването на последвалото шесторно ликвидиране.

За да одобри, че справедливото обезщетение в тази ситуация е 160 000 лв. (с лихвите в монета те са 240 000 лв. , само че крайната сума ще бъде изчислена след окончателната присъда - б.р.), арбитър Бошнакова показва, че спирането на връзката сред майката и детето ѝ по извънредно нечовечен и травматичен метод я е лишило „ от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ “.

Това е доказано и от умозаключение на съдебно-психиатрична и психична експертиза, съгласно която несъразмерното страдалчество на дамата е довело до усложнени последствия, изразени в бодърствуване, липса на предпочитание за другарство с близките и витална горест, довели до меланхолия.

Прокуратурата е наказана да заплати и още над 12 000 лв. за разходи по делото. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР