Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на
Коментари Харесай

Бездействие, последвано от шесторно убийство: Осъдиха прокуратурата за 80 хил. лв.

Прокуратурата е наказана да заплати 80 000 лв. компенсации на един от роднините на жертвите на жестокото шесторно ликвидиране в Нови Искър преди 3 години, заяви правният уебсайт „ Лекс Нюз “. От Софийския градски съд потвърдиха за bTV информацията за решението.

Вечерта на 31 декември 2017 година Росен Ангелов умъртви някогашната си другарка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 година отиде в къщата ѝ и простреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, новия ѝ другар Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси Боби Иванов. Стрелецът се самоуби преди да бъде арестуван.

След нещастието стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 година е бил наказан за следващ път за блудничество с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче по този начин и не е била изпълнена, тъй като се e укрил, напомня „ Лекс Нюз “. Според арбитър Маргарита Георгиева от Софийски градски съд държавното обвиняване не е изпълнило отговорностите си – сега на осъществяване на убийството мъжът е трябвало да бъде в пандиза.

Така тя отчасти удовлетвори желае на Иво Кюхов – наследник на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, който търсеше 95 000 лева от прокуратурата по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) с претекста, че бездействието на държавното обвиняване е директно обвързвано с убийството на околните му. Присъдени са му 50 000 лева за гибелта на майка му и 30 000 лева – за гибелта на сестра му.

Не е било почетено настояването от 15 000 лева за претърпени неимуществени вреди от гибелта на племенницата му Нанси, защото не е потвърдил, че е бил изключително непосредствен с нея.

В хода на делото прокуратурата не е показала доказателства, че за 8 година е направено задоволително за задържането и вкарването в пандиза на Ангелов.

Съдия Георгиева акцентира, че изпращаните от Министерство на вътрешните работи данни, че не съумяват да открият Ангелов, не са причина прокуратурата да не даде и съответни инструкции за търсене – информации от разнообразни национални бази данни, следене на банкови интервенции, диалози с другарски кръг, родственици, наблюдаване тук-там, на които би могъл да обитава и други В решението си съдът дава образец с безучастие в продължение на повече от една година в интервала от януари 2013 година до март 2014 година, през който не са осъществявани никакви дейности за търсене на Ангелов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР