Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъпления. Аз,

...
Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъпления. Аз,
Коментари Харесай

Загубата на пространствена ориентация не е пилотска грешка

Прокуратурата е органът, който проверява случая и търси закононарушения. Аз, като министър, мога да диря отговорни, откакто прокуратурата си свърши работата. Това съобщи служебният министър на защитата Георги Панайотов на конференция за резултатите от дейностите за изясняване на събитията, свързани с случая с падналия в морето край Шабла МиГ-29, при който почина подполковник Валентин Терзиев.

Служебна инспекция до момента не е назначавана, тъй като значи да се работи редом със следствието, което се води от прокуратурата, уточни министърът в отговор на въпрос дали ръководителят на учението ще бъде измамен под отговорност. И добави, че документите са предадени на прокуратурата.

Съпругата на подполковник Терзиев Димитрина Попова участва на конференцията, а преди този момент персонално е разговаряла с министъра. Тя сложи редица въпроси на брифинга. Тя попита какво значи терминът  " загуба на пространствена ориентировка "  и за какво не се води пилотска неточност.

Загубата на пространствена ориентировка се получава заради психофизичните особености на организма. В авиационната логика на психиката е разказано, че когато полетът се прави без образен ориентир и отвън кабината, с доста дребни ускорения самолетът може да промени пространственото си състояние без водачът въобще да се ориентира за това, изясни полк. Петко Василев, шеф на отдел " Разследване на авиационни катастрофи и произшествия с военни въздухоплавателни средства " към Министерството на защитата. И добави, че щеше да се приказва за пилотска неточност, в случай че водачът е осъзнавал в каква обстановка се намира и по-късно предприеме неверни дейности за излизане от нея. В случая от Военна полиция считат, че до последно подполковник Терзиев не е осъзнавал обстановката.

Стана ясно, че освен полетът е бил обект на следствието, а то е било в четири посоки. Едната е организацията на летателната активност, втората – самият полет, третата – положението на авиационната техника, и четвъртото – здравното и физиологично положение на водача. Според нормативната уредба единствено информацията за протичането на полета е разрешено да бъде изнесена в общественото пространство. Всички документи, свързани с провеждането на учението, се намират в прокуратурата и са предоставени и на Народното събрание.

Не са били открити нарушавания в документите, които директно да са съдействали за възникването на авиационното произшествие. Съпътстващите аргументи, разказани в отчета, не са свързани с документите. Те са три – неправилна преценка на групата на наземно управление, погрешно систематизиране на вниманието на водача при излизане от офанзива и особеностите на полетите нощем над море. Във връзка с неправилното систематизиране на вниманието от водача се има поради, че след поразяването на задачата и преместването на погледа в кабината би трябвало водачът да проконтролира ситуацията на самолета по отношение на авиохоризонта. При разчитането на данните от черната кутия няма нито един миг от полета, в който носът на самолета да е издигнат по отношение на хоризонта, тоест да е наведен в хоризонтално състояние. " Вследствие на пространствената дезориентация у него е зародила зрителна заблуда, че е в водоравен полет и по тази причина е подхванал тази маневра, без да повдигне носа на самолета ", разясни полк. Василев за направените изводи.

За неправилната преценка на наземната група посочи, че откакто целта е почнала да пада по-бързо, се получава недостиг на време за насочването, което може да стигне на водача, само че може и да не стигне:  " Написали сме неправилна преценка, тъй като с повишението динамичността на сплотяване е допустимо да се появи недостиг от време или недостиг от височина за излизане от офанзива. В случая не смятам, че нито времето, нито височината са били незадоволителни. Просто имаме загуба на пространствена ориентировка. И въпреки всичко прихватът е можело да бъде преустановен. "

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР