Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за

...
Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за
Коментари Харесай

Прокуратурата е окончателно осъдена за над 25 000 лева за полицейската инсценировка със скъсан пагон

Прокуратурата е дефинитивно наказана да заплати компенсации и разходи за над 25 000 лв. поради скандално инсценираната от служители на реда хулиганска демонстрация със разкъсан пагон.

Става дума за известния случай от 2013 година, когато двама младежи бяха бити и арестувани в столичното Първо районно ръководство на полицията, а по-късно упрекнати в безчинство и за скъсана полицейска униформа. Едва в края на 2018 година Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в претекстовете към присъдата се споделяше, че показанията на служителите на реда по делото „ са дискредитирани дотам, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част “.

След това Александра Стоилова заведе иск против прокуратурата за вредите от противозаконното обвиняване. Миналата година Софийският градски съд ѝ присъди (виж тук) обезщетение от 13 000 лв. за неимуществени вреди от противозаконните обвинявания, както и 6000 лв. за платения адвокатски хонорар. След това Софийският апелативен съд (САС) реши, че компенсацията е малко и присъди (виж тук) още 5000 лв. на Стоилова, както и още 500 лв. за разноските ѝ за юрист, с което общите компенсации, които прокуратурата е наказана да заплати надвишиха 25 000 лв., а в основата на всичко остават дейностите на полицията, които по този начин и не бяха разследвани.

Държавното обвиняване нападна решението на втората инстанция, само че Върховният касационен съд (ВКС) не позволи касационно обжалване. В определението на Върховен касационен съд се споделя, че апелативните съдии са разискали всички обстоятелства, показали са тези, които са от голяма важност за делото и заслужено са определили размера на компенсацията, а възражението на прокуратурата за липса на претекстове е безпричинно.

„ В случая въззивният съд е направил логичен извод, че повдигнатото обвиняване и воденото срещу ищцата наказателно произвеждане е довело до настъпването на вреди, т.е. съответните вреди са породени точно вследствие на противозаконното обвиняване. Следователно налице са решаващи претекстове вследствие на независима преценка на събрания доказателствен материал. Несъгласието на касатора с изложеното от съда и с постановения краен резултат, не е съображение за допускане на касационно обжалване “, пишат висшите съдии.

Още преди началото на делото против двамата младежи, те описаха своята версия, съгласно която в нощта на 14 септември 2013 година с другари минавали след ваучър около районното ръководство и компанията им била шумна, само че нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на Министерство на вътрешните работи и в един миг момчето било проснато на капака на един от колите, а по-късно с ритници било свалено на земята. Стоилова почнала да вика „ Какво вършиме? Оставете го “, а някогашният към този момент служител на реда Георги Славков я хванал за ръката, блъснал ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия служител на реда.

Съдът назначи техническа експертиза, която сподели, че якето на служителя на реда е от доста здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави от време на време даже от плата. Експертът съобщи уверено, че е доста мъчно да бъде скъсано, даже и съзнателно. Според него това може да стане единствено с нож или ножица, тъй като мястото на срязването било безпрепятствено и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице съобщи, че се касае за съзнателно разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите потвърди, че след ареста на Стоилова, когато тя към този момент е с белезници, служителят на реда Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната отминалост по обвиняването за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то завърши дефинитивно, откакто градският съд удостовери оправдателните присъди за безчинство през 2019 година

Излъчени записи също демонстрираха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цялостен, а той се появява със разкъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в ръководството. Последва инспекция на Инспектората на Министерство на вътрешните работи и умозаключение, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три тъжби в прокуратурата с искане държавното обвиняване да ревизира случилото се и държанието на служителя на реда. В последна сметка прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане против униформения, тъй като се довери на показанията на сътрудниците му.

Стоилова заведе дело и в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), по което съдът изиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали управляващите са направили обективно следствие на недоволствата от полицейско принуждение. В последна сметка страната призна, че следствие не е извършено и се споразумя да заплати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР