Прокуратурата е образувала проверка по случая със записа за купуване

...
Прокуратурата е образувала проверка по случая със записа за купуване
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва записа с гласа на политик за купуване на гласове

Прокуратурата е образувала инспекция по случая със записа за пазаруване на гласове в Пловдив, който бе публикуван в медиите сред двата тура на локалните избори. Това потвърдиха за Дарик радио от Районна прокуратура – Пловдив.

Разследващите органи събират доказателства по отношение на подадената  тъжба от някогашния заместник-кмет по спорта и водач на локалната партия " Кауза България " Георги Титюков, чийто глас се чува в телефонния диалог.  На 1 ноември той сезира прокуратурата, след което разяснява, че записът е компромат и най-вероятно  е изработен благодарение на изкуствен интелект.

Разследването ще би трябвало да докаже дали записът е достоверен или е основан с помощта ​именно на изкуствен интелект, както и от кое място е изпратен. ​В звуковия файл с​е чува ясно, че главните политически сътрудници в локалната коалиция " Съединени за Пловдив "  имат стройна организация за следен и платен избор, съгласно която би трябвало да бъдат обезпечени 17 000 гласа на първи​я тур на локалните избори.​ Гласът от записа, който всички оприличават на този на Титюков, желае 500 000 лева за гласоподавателите от ромските махали и " изтъргува " две места в новия кметски кабинет. 

 Наблюдаващият прокурор е дал инструкции да бъдат осъществени всички нужни дейности за определяне на съответстващите обстоятелства и условия, уточняват от прокуратурата в Пловдив.

С​ъгласно член 145 от Закона за правосъдната власт, прокурорската инспекция би трябвало да бъде осъществена в двумесечен период, който при нужда може да бъде продължен еднократно от Районния прокурор. 

Миналата седмица Софийска градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по същия случай, по отношение на изявления в медиите. 

​По време на първия тур на местните избори на 29 октомври са  формирани две досъдебни произвеждане за закононарушения, свързани с изборния развой. Едното ​е срещу длъжностно лице​, което е съставило формален документ ​с погрешно наличие, а второто - за ​заплаха и осъществена насила.

На ​балотажа на 5 ноември 2023 година е формирано трето досъдебно производство​. Престъплението е за предоставена имотна полза за да бъде упражнено изборно право в интерес на избран претендент.

От отговора на прокуратурата до  Дарик радио излиза наяве още, че от формираните следствия по време на локалните избори през 2015 година и 2019 година нито едно не е приключило с обвинителен акт.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР