Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за пожара

...
Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за пожара
Коментари Харесай

За прокуратурата виновникът за пожара край Сопот остава неизвестен

Прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане против незнаен причинител за пожара край Сопот, който в края на август опустоши лозови насаждения. Според обясненията на локални поданици, притежатели на земеделската земя и без да е отречено досега от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, причинителят на пожара е полигонът в Анево, където по това време са се провеждали тествания на муниции.

От самия полигон не отхвърлят, че същия ден след тестванията на територията му е зародил пожар. От там обаче отхвърлят стихията да се е разпростряла от полигона към лозовите насаждения. Очевидци обаче описват, че пожарни екипи са гасили огъня на територията на полигона.

Собственици на лозови масиви имат желание да излязат на протест на 20 септември, като блокират Подбалканския път. В същото време се приготвя и групов иск, както и няколко обособени желае против полигона на ВМЗ Сопот, откъдето се смята, че е тръгнал пожара. По информация на OFFNews се чака да бъде стартирана и процедура по поръчителство на предстоящ иск, което пък може да докара и до запор на активи на завода.

Според прогнозата за времето за 28 август е имало висока заплаха от пожари. Вятърът е бил с посока север – северозапад, т.е. от полигона към лозята. Именно такава е и посоката на пожара, изпепелил лозята - север-юг. За същия ден е бил разгласен и червен код за високи температури, а силата напразно е била сред 12 и 17 м/с. Според противопожарните правила при такава скорост напразно не би трябвало да се пали огън или да се вършат тествания на муниции със запалително деяние.

Само за последната година на полигона край с. Анево е имало 4 пожара.

Полигонът е издигнат през 54 година като балистично-изпитателна лаборатория. Това евентуално е единственият в Европа открит полигон за тестване на муниции, който е строен по остарели стандарти и наоколо до обитаеми места.

Към момента не е ясно и по какъв начин се прави контролът върху тестванията на полигона. На него през юни 2015 година при тестване на оръжие почина американски военнослужещ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР