Прокуратурата е намерила и общо 6 778 предмета, имащи белезите

...
Прокуратурата е намерила и общо 6 778 предмета, имащи белезите
Коментари Харесай

Прокуратурата: Колекцията Божков може да бъде обявена за публична държавна собственост

Прокуратурата е намерила и общо 6 778 предмета, имащи белезите на движими културни полезности. Едва 212 от тях обаче са били регистрирани по планувания в закона ред, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева, съобщи БГНЕС.
Според държавното обвиняване нерегистрираните предмети, открити в постройката на „ Нове интернал “ на ул. „ Московска “ в столицата, са нелегално добити от обвинения Божков.
 Колекцията на Божков: Колко предмета е иззела прокуратурата, какъв брой са регистрирани от него? Колекцията на Божков: Колко предмета е иззела прокуратурата, какъв брой са регистрирани от него?
Във връзка с следствието по досъдебното произвеждане, по което Васил Божков е притеглен към наказателна отговорност за осъществени п...

По-голямата част от предметите пък са съхранявани в нарушаване на интернационалните стандарти – в картонени кутии, пликове и даже увити във вестници, показаха още от прокуратурата, което съгласно тях демонстрира, че добити нелегално от иманяри и изкопани от земята.
Вещите към този момент са предадени за предпазване. „ За тяхната защита се грижат квалифицирани чиновници на Министерство на вътрешните работи “, увери Сийка Милева. Тя акцентира, че за записаните 212 предмета е направена и съзнателно занижена оценка като движими полезности, които не съставляват национално благосъстояние.
Ето за какво специалисти ще би трябвало да дадат нова оценка. Ще се изследва и произходът на всяка една от тези движимости - интернационалните специалисти ще вършат археологическа експертиза и ще дадат настояща оценка. Така, в случай че се потвърди незаконният темперамент на придобиване, сбирката на Васил Божков може да бъде оповестена за публична-държавна благосъстоятелност.
 Божков заплаши Гешев със съд поради конфискуваната сбирка Божков заплаши Гешев със съд поради конфискуваната сбирка
Бизнесменът Васил Божков ще съди персонално основния прокурор Иван Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни чиновници и др.), отго...
От прокуратурата прецизираха още, че дейностите по претършуване и изземване са завършили на 1 октомври, а на тях от самото начало са участвали упълномощени бранителите на фондация „ Тракия “, представителите на Министерство на културата и реставратори от НИМ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР