Прокуратурата е една от основните държавни институции. Демонтирането и разграждането

...
Прокуратурата е една от основните държавни институции. Демонтирането и разграждането
Коментари Харесай

Сарафов за съдебната реформа: Вместо контрол над един главен, ще получим 28 безконтролни прокурори

„ Прокуратурата е една от главните държавни институции. Демонтирането и разграждането й ще е в тежък ущърб освен на правосъдната система, само че и на обществото като цяло. “

Това съобщи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов пред публицисти, откакто взе присъединяване в полемиката „ Промените в Конституцията във връзка с правосъдната власт-между вероятното и нужното “.

По думите на основния прокурор безспорно полемика за измененията в главния закон е нужна.

„ Същевременно аз и сътрудниците ми с наяве неразбиране виждаме, че всички промени, които се вършат, единствено ускоряват формализма в наказателния развой. Вместо да опростяваме и усъвършенстваме процедурите, да ги съобразяваме с изменящите се обществено-политически, стопански и обществени условия, ние ги усложняваме до степен да станат съвсем неработещи “, акцентира Сарафов в изявлението си пред участниците в полемиката, проведена от Българския институт за правни начинания (БИПИ), Съюза на съдиите в България (ССБ), Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ).
Отдавна, а може би в никакъв случай, не съм срещал такова единодушие сред всички, които са против този план за конституционни промени, сред двете съсловни организации на съдиите, Камара на следователите, Асоциация на прокурорите, сред конституционалисти, общественици и всички, които наблюдават процесите.
Борислав Сарафов, и.ф. основен прокурор

И.ф. основен прокурор обърна внимание на няколко условия, които да се имат поради при гласуването на промени в Конституцията, съобщи Българска телеграфна агенция. Например, че в отсъствието на централизиран контрол над активността на всички прокурори неизбежно ще се появят случаи на локален феодализъм .

 
Съществува действителна заплаха вместо да се вкара действителен, ефикасен надзор върху един основен прокурор, обществото да получи изцяло безконтролни и всевластни 28 окръжни прокурори, върху които никой няма да има право да реализира надзор, инспекции, проверки, да координира и управлява тяхната активност.
Борислав Сарафов, и.ф. основен прокурор

Сарафов акцентира, че е нужна фигура, която да има правото да подрежда инспекции на активността на всички прокурори, за които биха се появили опасения, че злоупотребяват с правата си или не извършват съзнателно служебните си отговорности. Той уточни, че методическото управление на прокуратурата би трябвало да е и навременно, и професионално.

„ Това може да стане само, в случай че е отговорност на един човек, който може да активизира екипи от експерти. Лишаването на основния прокурор от опцията да издава методически инструкции на процедура е еквивалентно на това да бъде лишен Върховният касационен съд да издава тълкувателни решения, с които да уеднаквява практиката на съдилища “, счита и.ф. основен прокурор. Той напомни, че за уеднаквяване на практиката и подкрепяне органите на досъдебното произвеждане предходната седмица е издал методически инструкции по използване на промените в Наказателен кодекс, влезнали в действие на 8 август 2023 година, по отношение на водачите, хванати зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР