Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския

...
Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския
Коментари Харесай

В. Сега: Прокуратурата тотално е пренебрегнала записите с полицейско насилие

Прокуратурата е била осведомена със записите от камерите на Министерския съвет, които ясно демонстрират брутални над протестиращи. Те обаче не са впечатлили проверяващите. Такива заключения могат да се създадат от правосъдно решение по административно дело, заведено от служител на реда, осъден със възбрана за покачване поради упражненото принуждение. Това написа в своя публикация в. " " , която представяме без редакторска интервенция.

Потресаващите фрагменти от формалните охранителни камери бяха излъчени в петък по време на парламентарната комисия, проучваща по време на антиправителствените демонстрации предходната година.

От делото на Андон Андонов, който по това време е шеф на бранш към отдел " Специализирани полицейски сили за запазване и възобновяване на публичния ред " при Столична дирекция на вътрешните работи излиза наяве, че той оспорва дисциплинарното си наказване, наложено през август 2020 година - възбрана за покачване за период от 2 години. Дисциплинарната инспекция открива, че Андонов е дал инструкции за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е взел участие в багра над тях, когато към този момент са били с белезници.

Точно по време на дисциплинарната инспекция е правена експертиза на 2 файла с уголемение mp4, които съдържат снимани с горен ракурс от една камера, видео изображения без тон с съществуване на индикации за дата 07-10-2020 Fri и час от 22:30:08 до 23:30:58 часа в тях. Камерите са ситуирани на фасадата на постройката на Министерския съвет, написа в правосъдното решение. Всичко това съответствува със записите, прожектирани на 13 август в Народното събрание.

От Министерство на вътрешните работи публично оповестиха още м.г., че всички материали от дисциплинарната кореспонденция са пратени на Софийската районна прокуратура. Няма данни и някой от служителите на реда, разпознати като участници в багра зад колоните на Министерски съвет, да е притеглен към наказателна отговорност, въпреки че въпреки всичко има формирано следствие, излиза наяве още от административното дело.

На 14 август от пресслужбата на държавното обвиняване обясниха, че занапред ще се срещат със записите.

Експертите, работили по дисциплинарната инспекция в Министерство на вътрешните работи, преглеждат записите и откриват, че на тях " се следят дейности по задържане на 7 цивилен лица - шест от мъжки пол и едно от женски, по отношение на три, от които очевидно е употребена физическа мощ и помощни средства - палка ". След това в детайли разказват трите жертви и стореното с тях. Посочено е, че един от младежите е обичай и от младши контрольор жена. След побоя са им поставени белезници и арестуваните са оставени да лежат по стомах.

Част от чиновниците нанасят удари на повече от едно от арестуваните лица. Установени са били и фрагменти на снимани младши инспектори, които разместват арестуваните лица, откакто са им били сложени помощни средства – белезници, като разбъркването се състои в улавяне, влачене и слагане на част от арестуваните един върху различен. "

Вещите лица стигат до извода, че служителите на реда могат да бъдат разпознати от фрагментите. Разпознаването на част от тях прави зам.- началникът на Отдел " Специализирани полицейски сили за запазване и възобновяване на публичния ред ". В правосъдното решение те са посочени единствено с букви. комисар М. С. – Началник отдел СПСОВОР, гл. контрольор А. А. - Началник на бранш С2 при СПСОВОР (полицаят, по чието обжалване се произнася съдът, бел.ред.), мл. инспектори Д. Д. и А. А. – служители на реда в бранш С2 при СПСОВОР, мл. специалист И. Ф. – пълководец на поделение в бранш С2, мл. контрольор В. Г. – служител на реда в бранш С2, и мл. контрольор С. С. – ст. служител на реда в бранш С2.

За всички тях дисциплинарната комисия приема, че са употребявали физическа мощ над нормативно откритите лимити и не са прекратили потреблението й след постигането на законната цел и слагането на белезници на арестуваните. По отношение на Андонов е признато, че с персонален образец е дал разпореждане на подчинените си да употребяват физическа мощ по отношение на протестиращите.

Посочва се още, че Андонов не е дал съответни инструкции, не е осъществил надзор над подчинените си и също е използвал физическа мощ над безусловно нужната в нарушаване на Закона за Министерство на вътрешните работи.

Делото на Андонов

Решението по делото на Андонов е дефинитивно. То е постановено на 27 юли т.г. Съдия Калин Куманов приема, че е несъмнено потвърдено, че Андонов е направил нарушавания на Закона за Министерство на вътрешните работи и е вярно глобен.

От акта от вътрешната инспекция в министерството се открива, че на 10 юли 2020 година, в към 23:30 ч. пред постройката на Министерския съвет протестиращи са почнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, формиран от полицейски чиновници, които са били без защитно съоръжение, облечени с жълти жилетки с надпис " Антиконфликт ".
 Комисията за полицейското принуждение сподели видео с побой над протестиращи (ВИДЕО) Комисията за полицейското принуждение сподели видео с побой над протестиращи (ВИДЕО)
Видео от охранителните камери на Министерския съвет бе пуснато на съвещанието на комисията за следствие на полицейското принуждение по вр...

Затова чиновници от " Специализирани полицейски сили за запазване и възобновяване на публичния ред " почнали да уплътняват полицейския кордон и да защищават с ръце главите на сътрудниците си от първа линия от летящите към тях предмети.

Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, надалеч от останалите - под колоните на Министерски съвет. " При тези дейности и задържането на протестиращите, основен контрольор Андонов и подчинените му чиновници мл. контрольор С. С., дружно с мл. контрольор Д. Д. и мл. контрольор А. А., са употребявали физическа мощ по отношение на протестиращи жители, като им нанасяли удари с ръце и крайници, както и са влачили арестувани по настилката. Изброените чиновници са употребявали палка и белезници, без да се преценяват с съответната конюнктура, темперамент на нарушаването на публичния ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и слагането на белезници основен контрольор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е прекратил използването на физическа мощ - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други арестувани, без събитията да постановат това ", написа в правосъдното решение.

Прокуратурата: 4-ма чиновници на Министерство на вътрешните работи са привлечени като обвинени за насилието

След като дни наред мълчеше по случая с полицейското принуждение, внезапно Софийска районна прокуратура пусна публично известие, () в което се смесват интервали, случки, обвинявания, каузи, обвинени.

Още първоначално СРП твърди, че под управлението и надзора й са формирани 65 броя досъдебни производства по отношение на хулигански дейности и породени телесни повреди по време на митингите през лятото на 2020 година Двадесет и четири /24/ броя от тях към този момент са завършени и импортирани в съда. С влезнал в действие правосъден акт са наказани 4 лица.
 Депутатите одобриха решение, с което получават достъп до класифицирана информация за случаите на полицейско принуждение Депутатите одобриха решение, с което получават достъп до класифицирана информация за случаите на полицейско принуждение
Депутатите одобриха решение, с което им се обезпечава достъп до класифицирана информация, постъпила в деловодството на Народното събрание,...

Тук явно става дума за протестиращи и въобще не е ясно за какво държавното обвиняване осведоми обществеността тъкмо за това.

След това СРП написа: По мотив оповестените видеоклипове, съдържащи фрагменти на „ полицейско принуждение “, Софийска районна прокуратура следи досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение - причиняване на телесни повреди от полицейски чиновници при осъществяване на службата им.

В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, изискани и приобщени са записи от видеокамери, в това число записът от камера „ под колоните на Министерски съвет “. Изготвена е видео-техническа експертиза от специалисти от Столична дирекция на вътрешните работи. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и направени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност досега са четири лица – чиновници на Министерство на вътрешните работи към датата на осъществяване на действието. Разследването продължава и е взето на специфичен контрол.

От тези изказвания въобще не излиза наяве нито по кое време е формирано следствието, нито по кое време са разпитани множеството очевидци, нито кои са привлечените обвинени чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Още от КРИМИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР