Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани за техническия проблем с

...
Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани за техническия проблем с
Коментари Харесай

Криминална атака блокира търговския регистър! Прокуратурата и ДАНС се намесиха!

Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи са сезирани за техническия проблем с достъпа до Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Те поставят неимоверни старания за премахване на казуса в Търговския указател, който е блокиран към този момент трети ден.

Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Съобщението беше публикувано след 19.00 часа в неделя.

Регистърът спря да работи в петък, само че от организацията отхвърлиха да оповестят какъв е казусът. В неделя стана ясно, че спецслужбите проверяват случая, което значи, че системата е била обект на престъпно посягане, в това число и хакерска офанзива.

Регистърът съдържа голям масив от данни на търговци и компании и еветуалното им източване слага под сериозен риск бизнесмените.

От Агенцията по вписванията оповестяват само, че:

С оглед на зародил механически проблем на 9 август 2018 година, за който Агенция по вписванията осведоми своите консуматори, краткотрайно е прекратен достъпът до Търговския указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел.

За случая првоначално е известен е министърът на правораздаването, който неотложно е сезирал прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи, излиза наяве от известието. Засега обаче остава мистерия за какво аргументите за срутва на системата се пазят в загадка.

От известието на Агенцията по вписванията излиза наяве, че е направен и задействан е спешен план-график за деяние. За своевременното премахване на казуса неотложно са ангажирани и работят непрекъснато екипи на всички поддържащи компании, IT специалисти от Агенция по вписванията, както и външни специалисти.

Всички останали регистри на Агенция по вписванията са налични и действат обикновено.

Очаквайте детайлности!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР