Прокуратурата, Асоциацията Българска книга и институциите продължават да си затварят

...
Прокуратурата, Асоциацията Българска книга и институциите продължават да си затварят
Коментари Харесай

Кой ще разкара нацистите от Еделвайс от Алеята на книгата?

Прокуратурата, Асоциацията " Българска книга " и институциите не престават да си затварят очите пред наличието на издателство " Еделвайс " на " Алеята на книгата " в София. Освен хиляди читатели и десетки хора от сектора, за кипренето на неонацистиките издания на компанията с име на цвете до НДК сигнализира и българският П. Е. Н. център.

В декларация българската секция на интернационалната неправителствена организация, която сплотява професионалните писатели и публицисти, показва, че издателството популяризира нацистка агитация, и упорства за дейности от управляващите. Въпросът се повдига за следващ път в последните месеци, само че възможностите за реакция преди края на книжното ревю наподобяват минимални - уредниците са алармирали прокуратурата и чакат тя да проверява, а за резултати от инспекцията към този момент не са известни.

" Алея на книгата " - едно от известните културни събития в столицата, се организира от 4 до 10 септември в пешеходната зона на бул. " Витоша " и парка пред Националния замък на културата (НДК). Организатор е Асоциацията " Българска книга " - единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни сътрудници в страната.

В ревюто вземат участие над 140 издателства, измежду които " Еделвайс ". На уеб страницата си издателството показва, че главните области на оповестените книги са българска история, военна история на ХХ век, журналистика, политика и политическа философия и други Сред показаните книги на уеб страницата и на щанда пред НДК са " Войната на Хитлер " на Дейвид Ървинг, " Хитлер - роден във Версай " на Леон Дегрел, " Бялата гибел - Симо Хаюха " на Тапио Саарелайнен, " България и Балканският съюз " на Гаврил Занетов.



" Еделвайс " гордо популяризира хитлеристките си книжки и сочи с пръст недоброжелателите

В позицията си българският П.Е.Н. център назовава несъответстваща позицията на Асоциацията " Българска книга ", че казусът би трябвало да се проверява от прокуратурата, и показва " изненада от мълчанието на писателската общественост " по проблема. " Отварянето на страниците единствено на една книга, примерно " Новата българка " на Фани Попова-Мутафова, е задоволително следствие. Книгата е издадена без увод и без никакъв коментар от историк, който да обясни подтекста и да осъди нацистката агитация, съдържаща се в есетата. Това е неприемливо, още повече че в последните месеци имаше забележима ескалация на антисемитизма.

" България е известна по света със спасяването на 48 хиляди евреи. Сега ли тъкмо ще стартираме да работим против себе си с безмълвие при такива проблеми ", се споделя в декларацията, под която стоят имената на Амелия Личева, Владимир Зарев, Георги Константинов, Здравка Евтимова, Мирела Иванова, Митко Новков, Петър Чухов, Силвия Чолева и други

Авторите показват, че не считат за цензура премахването на книги, " които насъскват към ненавист към " юдео-масонската клика ", и припомнят, че към нея е бил присъединен и самият П.Е.Н. клуб през 1941 година, когато е закрит със Закона за отбрана на нацията (ЗЗН), а Дора Габе е изселена и лишена от цивилен права. " Защитавайки нецензурирането на продукцията на " Еделвайс " и легитимирането им на Панаира на книгата, ние още веднъж заставаме против Дора Габе и нейната памет, а тя след това става дълготраен ръководител на П.Е.Н. Другият избор е да застанем на страната на един различен ръководител на П.Е.Н., Богдан Филов, персонално виновен за прокарването на ЗЗН ", се акцентира в декларацията. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР