Прокремълски фонд, който трябваше да обяви екзит пол данни от

...
Прокремълски фонд, който трябваше да обяви екзит пол данни от
Коментари Харесай

Мълчанието на избирателите остави Москва без екзит пол

Прокремълски фонд, който трябваше да разгласи екзит пол данни от основните локални избори в Москва, отхвърли да разгласява такава информация поради всеобщо отвращение на съветските гласоподаватели да кажат за кого са дали своят вот.

Новината бе обявена малко след края на локалните избори, които през днешния ден се състоят в съвсем всички райони на Русия. Изборите в двата най-важни града, Москва (където се избира локален парламент) и Санкт Петербург (където има общински и губернаторски вот), завършиха и дотук някои съветски медии цитират само откъслечна информация от екзит пол данни на ръководещата " Единна Русия ".

Покрай тези избори, другояче с локално значение, Москва бе център на многохилядни митинги, приключили с над 1600 хиляди задържани - необикновена картината през лятото в съветската столица. Подобни митинги не бе имало от 2012 година насам.

В Московската градска дума има 45-има депутати. За техните места се надпреварват 225-има претенденти - по-малко, в сравнение с желаеха да се включат в изборите, откакто мнозина не бяха позволени до тях.

Повече за превръщането на локалните избори във избор с национално значение четете тук.

 Любов Собол, която бе измежду недопуснатите претенденти на изборите в Москва.
© Shamil Zhumatov, Reuters

Любов Собол, която бе измежду недопуснатите претенденти на изборите в Москва.

Фондът за развиване на гражданското общество, който събира данни от 3 социологически организации (сред тях държавната ВЦИОМ) разгласи, че е получен " висок % отводи от отговори " при излизане от изборните секции - приблизително 45-50%, само че в някои сектори до 70 на 100. Екзит пол при подобен дял неотговорили би бил " непрофесионален ", написа деловото издание " Ведомости ".

В Москва и други градове " Единна Русия " не взе участие със свои имена, а с " самостоятелни " претенденти. Секциите в Москва, където има 7.3 млн. гласоподаватели, работиха от 8 до 20 ч. локално (и българско) време.

Опитът на " Единна Русия " да се дистанцира от претендентите откри израз и в любопитна преживелица. По-рано през днешния ден на изборите дойде и съветският президент Владимир Путин. След като изрази вяра, че претендентите на изборите са почтени, той бе запитан дали познава индивида, за който е дал своя вот. Отговорът бе: " Не, не го познавам. Но се надявам да е добър, честен човек. "

Путин изясни и че няма значение какъв брой са претендентите, значимо е качеството им. Изборите се организират по време, когато рейтингът му отбелязва спад спрямо последните съвсем 10 години.

 Мълчанието на гласоподавателите остави Москва без екзит пол
© Sputnik, Reuters

Около 10 души, измежду тях журналистът от " Нова газета " Иля Азар и Мария Альохина от групата " Пуси Райът " бяха арестувани в центъра на града, където посетили събитие за празника на Москва (днес). Причината съгласно деятели е в тениски в поддръжка на разследваните по т. нар московско дело - за " всеобщи вълнения " по време на многохилядния митинг поради недопускане на опозицията на изборите, състоял се на 27 юли в Москва. По-късно Азар (без сходна тениска при задържането си) заяви, че бързо е освободен с извинения и уверения, че станала неточност.

Към 15 ч. интензивността бе едвам 12.31%, към 18 ч. - над 17. Пред ТАСС ръководителят на московската изборна комисия сподели, че чака интензивност от 21-22%. Така делът на упражнилите правото си на глас може да е малко по-висок от на изборите за градската дума през 2014 година (21.04%).

Вотът в Москва бе белязан и от други проблеми - системата за онлайн гласоподаване не устоя на трафика и спря да работи за известно време. Най-много нарушавания (638 от 1573 за цялата страна) има точно там съгласно организацията " Голос ", която следи изборния развой. Председателят на ЦИК Ела Памфилова упрекна организацията, че част от сигналите ѝ в действителност са за остарели избори.

В Петербург контрастът в интензивността на губернаторските избори спрямо 2014 година бе забележим при започване на деня. Още към 12 ч. отишлите до урните бяха 6.61%, при 12.85% по същото време преди 5 години. До 18 ч. тя внезапно скочи и се усили до 23.69%.

Една от най-високите интензивности бе в Република Алтай (44%). Часове по-рано източник от властовите структури в района бе съобщил за " Интерфакс ", че в доста села се чака интензивността да е ниска, защото локалните са отишли да търсят шишарки. Засега данните на ЦИК сочат, че резултатът е в интерес на " Единна Русия ".

 Мълчанието на гласоподавателите остави Москва без екзит пол
© Shamil Zhumatov, Reuters

Равносметка

Освен районен парламент в Москва и на още 12 места в страната има и губернаторски (в 17 субекта на федерацията), кметски в районните столици (3), за градска администрация (общо в 22 административни центъра).

" Властта явно може да употребява получения опит на изборите за Държавна дума през 2021 година От изхода на днешното гласоподаване зависи дали в Русия ще се появи нова партия на властта и какви отстъпки ще направи Москва, с цел да си върне благосклонността на гласоподавателите, " написа по-рано уеб сайтът " Медуза ".

Анализът на резултатите и какво значат те за Русия занапред следва, само че министър председателят Дмитрий Медведев съобщи, че е удовлетворен от запазването на водачеството на " Единна Русия ".

И тази година съветският регулатор Роскомнадзор упрекна софтуерния колос " Google " и обществената мрежа " Facebook " в интервенция в изборите. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР