Прокопиев обжалвал санкция за ограда на имота сиДПС и ИТН

...
Прокопиев обжалвал санкция за ограда на имота сиДПС и ИТН
Коментари Харесай

Бизнесмени заляха с бетон „Буджака“

Прокопиев обжалвал глоба за ограда на парцела си
Движение за права и свободи и Има Такъв Народ внесоха искане за комисия, която да ревизира противозаконното строителство в предпазената околност

Вилата на Прокопиев бе запорирана от КПКОНПИ по иск за близо 200 млн. лв.

Да се сътвори краткотрайна комисия, която да ревизира има ли незаконосъобразни дейности от страна на способените органи във връзка с предпазената територия “Колокита” в полуостров “Буджака”. Такова предложение са внесли в четвъртък в деловодството на Народно събрание 74 депутати от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи.

“Буджака”, която е измежду най- красивите местности на нашето море, бе залят с бетон и застроен с тузарски покои, а при инспекция на прокуратурата за противозаконното строителство по Южното Черноморие преди по-малко от година, стана ясно, че там има тъпчене на нормативната уредба. В един от случаите това е при градежа на суперлуксозната вила на Иво Прокопиев. От Община Созопол оповестиха през днешния ден пред “Труд”, че каквото нелегално е имало, било е отстранено и към този момент дава отговор на условията, като се изключи едно: оградата би трябвало да е по ниска. “По-голяма е височината на плътната част на оградата. Прокопиев е обжалвал протокола на общината, само че е поел ангажимент че ще се съобрази и ще съблюдава каквото е редно: до 60 см плътна и над 60 см ажурна ограда, по този начин, както е в разрешението му за строителство, съгласно ЗУТ”, изясни заместник-кметът на Созопол Румен Кисьов.

Още доста преди тази инспекция, вилата на Прокопиев бе запорирана от КПКОНПИ по иск за близо 200 млн. лв.. Хасиендата на олигарха на Буджака дефакто бе най-скъпият измежду активите, запорирани от КПКОНПИ в границите на желае на комисия “Антикорупция” за лишаване на имущество на стойност 200 млн. лв.. Искът беше импортиран през 2018 година, като четири правосъдни състава потвърдиха запора. Проверката на комисията започва, откакто против Прокопиев при започване на 2017 година беше повдигнато обвиняването по делото EVN, като при проверката комисията е открила редица нарушавания при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”, както и противоречие с близо 200 млн. лв. сред формалните приходи на Прокопиев и действително притежаваното от него.

Миналата година пред палата имаше митинг. “Подсъдимият олигарх Иво Прокопиев да каже по какъв начин е узурпирал дружно с ортаците си за жълти стотинки, на цена сред 50 ст. и левче на квадрат скалите на “Германката” на Буджака!” За това прикани някогашният евродепутат Николай Бареков.- “Каня публично и героите от Росенец Христо Иванов и Иво Мирчев! Нека потвърдят, че нямат зависимости от мутри и олигарси!”, съобщи тогава Бареков.

Множество нарушавания са открити при построяването и експлоатирането на обекти по Черноморието, установяват инспекции на място и по документи, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП) на министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на превоза осведомителните технологии и известията и началника на ДНСК. В един от случаите става въпрос за нарушавания в парцела на Прокопиеев, В известието на магистратите не се указва категорично, чий е парцелът, само че описанието изцяло съответствува с палата му:

“При инспекциите на обект “Жилищна сграда” в м. Буджака, землището на гр. Созопол, благосъстоятелност на физическо лице са установени пропуски и нарушавания във връзка с издадените строителни бумаги и изпълненото строителство. Констатирано е, че постройката е изцяло приключена и все още на инспекцията се употребява. В южната част на парцела е построен открит басейн. Имотът е заварден от изток, север и отчасти от запад с плътна солидна ограда с височина към 2 м. Не е открито, дали фотоволтаичната централа е изпълнена.

Конкретно не са налични изискуемите протоколи за установяване на линия и равнище на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не попада в издаденото уверение на основния проектант на община Созопол и не е въведен в експлоатация; в нарушаване на настоящия Подробен организационен проект /ПУП/ е издадено позволение за градеж на еднофамилна жилищна постройка в парцел, предназначен за вилно застрояване, а същият градеж е разположен в два парцела и се касае за една постройка, която е функционално обвързвана, а не за две обособени здания, ситуирани в два парцела, което опонира на настоящия Подробен устройствен план все още на издаване на позволение за градеж. С оглед на това е формиран констативен протокол от чиновници на РДНСК Бургас и е сезиран кметът на община Созопол за предприемане на законосъобразни дейности по подготвеност на съображение чл.224а, чл.225а от Закона за устройство на територията.”

в “Колокита” има 160 растителни типа
Българският Бевърли Хилс


Така наподобява презастроената предпазена околност “Буджака”.



На територията на Созопол и в непосредствена непосредственост до града, са оповестени няколко предпазени територии за запазване на застрашени скотски и растителни типове. Към тях спада и местността “Колокита”, която е крайбрежната част от живописния полуостров Буджака. След като бе всеобщо и необмислено застроен, мнозина го назовават “българския Бевърли Хилс”, поради тузарските вили с палми и големи басейни. В “Колокита” са открити пет вида естествени местообитания, три от които са в Червената книга на България. Има 160 растителни типа от 49 фамилии.

Като предпазена територия, в “Колокита” би трябвало да има поддържане на разнообразието на екосистемите и запазване на биологичното многообразие в тях, ръководство и стабилно прилагане на възобновимите естествени запаси, дейно ръководство на туризма при запазване на биологичното и ландшафтното многообразие, се споделя в проект на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР